Dacă avem posibilitatea de a schimba modul în care utilizăm resursele naturale de ce să nu facem ceva pentru mediul nostru înconjurător? De ce să nu alegem să trăim în armonie cu natura și într-un mediu curat?
Procesul de producere a deșeurilor nu poate fi oprit în totalitate, însă fiecare dintre noi poate avea un impact pozitiv dacă aduce o schimbare individuală. Astfel, ne-am gandit să îți vorbim despre conceptul celor trei R, conform căruia, protecția naturii se poate realiza în trei pași simpli: reduce, reutilizează și reciclează.
Prima etapă, aceea de a reduce numărul deșeurilor pe care fiecare dintre noi le produce, ajută la crearea unui impact mai mic asupra mediului înconjurător, producând cât mai puține materiale de aruncat. De altfel, și reducerea consumului de energie și apă este un alt tip de protecție eficientă a naturii.
Al doilea pas este de reutilizare a deșeurilor deja produse. Pot fi refolosite materiale care la prima vedere par a fi de aruncat. Așadar, lasă-ți imaginația să zburde creând ceva util din astfel de deșeuri. Ori, de asemenea, ar fi sănătos pentru mediul înconjurător să nu renunți cu ușurință la lucrurile tale stricate. Înainte să te gândești să le arunci ai putea încerca să le repari. Reutilizarea poate fi posibilă și prin donare (poate a unor haine pe care nu le mai porți) către persoane care ar avea nevoie de ce nu mai folosești tu. Totul depinde de cât de creativ poți fi.
Și abia după ce te-ai străduit să reduci consumul și să reutilizezi din materialele pe care le ai, poți trece și la procesul de reciclare. Aceasta se constituie din mai multe etape printre care cea mai importantă este colectarea selectivă a deșeurilor. Așadar, ar fi bine dacă ai respecta semnele de pe containerele pentru selecția corectă a gunoiului.
Este momentul să ne punem cu toții întrebarea ,,Ce putem face pentru a proteja natura?”.
Organizațiile de voluntari joacă un rol esențial în ocrotirea naturii iar studenții UNSR știu cât de important este să protejăm mediul înconjurător inițiind de-a lungul timpului numeroase campanii pentru protecția acestuia. Vă lăsăm aici câteva exemple ce sperăm că vă vor motiva să prețuiți natura mai mult.
Asociația Studenților Agronomi din Craiova – ,,Învață să păstrezi natura!” – campanie de informare și Activitate de ecologizare – 6 noiembrie 2019
Liga Studenților Universității din Petroșani alături de Asociația Studenților Basarabeni a desfășurat o acțiune de ecologizare si curățare a campusului din UPET – 6 noiembrie 2019
Asociația Studenților din Facultatea de Energetică București – ecologizarea campusului UPB – 15 octombrie 2019
Liga Studenților din Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu -,,Provocare la ecologizare” (24 aprilie 2019) și Acțiune de plantare de pomi (3 noiembrie 2018)
Liga Studenților din Centrul Universitar Ploiești – campanie de ecologizare alături de Romsilva – 22 aprilie 2019
Asociația Liga Studențească din Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău – s-a implicat în campania organizată de Direcția Silvică Bacău pentru plantarea de copaci într-o zonă forestieră din județul Bacău – 28 martie 2019
Acțiunile poluante sunt determinate în cea mai mare măsură de acțiunea oamenilor. Fie că e vorba despre aer, apă sau sol, activitățile industriale au o contribuție importantă în ceea ce privește îmbolnăvirea planetei si toate consecințele nefaste aduse de acest fenomen.
Un exemplu care arată unde ar putea duce reducerea acestor activități ne-a fost dat, fără să vrem, de încetinirea sau chiar oprirea fabricilor, reducerea numărului de automobile și alte asemenea exemple, cauzate de actuala pandemie. Studiile au arătat că, în orașele cu densitate a populației mare și puternic industrializate, calitatea aerului s-a îmbunătățit considerabil ca urmare a acestei măsuri. Deci, este vorba despre oameni și acțiunile lor zilnice.
Acțiunile care încurajează protecția mediului au prins tot mai mult contur în ultimul timp, poate și datorită unui început de conștientizare din partea oamenilor cu privirea la planetă și la starea în care se află.
Venite din inițiativa tinerilor și adunând un număr mare de oameni cărora le pasă, activitățile de ecologizare și protecție a mediului dau speranța că putem îndrepta o parte din răul cauzat.
Uneori e vorba de invenții și tehnologii care să fie mai puțin poluante, însă, de cele mai multe ori este vorba despre implicare și despre cum fiecare dintre noi poate face puțin, dar care va însemna mult peste ceva ani.
Stă în puterea noastră să alegem dacă folosim aceeași pungă pentru cumpărături sau dacă o aruncăm pe stradă și ne plângem de ierni fără zăpadă. Nu e greu deloc să plantezi un copac, nu te costă mult să faci o investiție pentru viitorul tău.
La fel cum pădurea arsă a început să înfrunzească, prin acțiuni mici vom reuși să ne creăm și noi o viață mai bună într-un mediu mai sănătos!
Spune NU poluării și DA celor 3 R.
Articol realizat de – Tania Diaconu și Bianca Gheorghișan