UNSR (Uniunea Națională a Studenților din România) a participat în data de 3 Martie 2021, prin intermediul Vicepreședintelui pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior Ștefănuț Buhuș, la dezbaterea privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) organizată de către Comisia de Învățământ din Camera Deputaților.
În cadrul dezbaterii, am accentuat nevoia asigurării unui buget pentru Educație de cel puțin 10%, în caz contrar, un efect negativ va fi cu siguranță subfinanțarea unuia dintre cele mai importante sectoare, un caz critic care a fost adus în atenția Guvernului României încă de anul trecut.
Printre punctele importante discutate în cadrul ședinței și susținute de către UNSR, aducem în atenția studenților următoarele:
Învățământ Superior Digitalizat
Sistemul de învățământ superior are nevoie de o dezvoltare continuă, cu scopul de a crea noi avantaje pentru studentul de mâine. UNSR a propus dezvoltarea de centre destinate dezvoltării capacităților digitale pentru cadre didactice, studenți și tineri NEETS (Not in Education, Employment or Training), asigurarea constantă a infrastructurii digitale în centrele universitare, inițierea unei platforme naționale pentru gestionarea vieții de student – de la admitere și până la finalizarea studiilor, precum și implementarea unui card unic al studentului român.
Dezvoltarea competențelor profesionale în universități
Propunerile UNSR au evidențiat implementarea unui sistem de practică/internship plătit și acordarea de granturi pentru dotarea laboratoarelor universitare.
Internaționalizarea universităților românești
Federația noastră susține alocarea unor granturi administrative către univerități, pe baza unui concurs, cu scopul de a stimula procesul de internaționalizare a universităților din spațiul românesc.
Susținerea tinerilor din familii fără membri cu studii superioare
UNSR susține sprijinirea tinerilor din familii fără membri cu studii superioare pentru a urma o facultate în țara noastră, cu scopul de a crește numărul populației cu studii superioare, odată cu acesta și viitorul României.
Dezvoltarea dialogului dintre federațiile studențești și aparatul administrativ
Un punct foarte important pentru tinerii din România, precum și un subiect delicat în ultima vreme a fost susținut și în cadrul dezbaterii, UNSR accentuând nevoia de comunicare și colaborare în sensul evitării aprobării unor decizii în defavoarea studenților români.
Guvernul României, precum și celelalte instituții din cadrul aparatului administrativ se pot baza pe implicarea și disponibilitatea noastră pentru a schimba în bine viitorul învățământului superior românesc.
UNSR continuă să reprezinte interesele și drepturile studenților din România, precum și să implementeze noi acțiuni cu scopul de a aduce dezvoltare, inovație și avantaje pentru studenți.
UNSR – Conectăm idei. Construim experiențe.