Poezia este cântecul sufletului.
Prin sentimentele pe care poetul le transmite, acesta reușește să transpună o nouă viziune asupra lumii în versurile sale, pe care cititorii le parcurg cu necunoaștere, descoperind acest nou univers, în care realitatea poate să fie mai sumbră și mai rece decât cea din care vin. Poezia, prin aparența simplelor cuvinte puse pe hârtie, poate ajunge la inimile celor care sunt dispuși să deslușească și să accepte necunoscutul. Acesta se poate adeveri a fi un loc în care ceasul este doar un instrument, iar timpul nu este mărginit de zi și noapte, luni și ani, este un prezent constant, care absoarbe informația și o transformă într-o sursă de energie pentru cititor.
Într-o lume atât de agitată, avem nevoie de un moment al nostru, pentru a ne putea relaxa mintea și trupul și a ne regăsi pe noi înșine. Acele particule pe care le-am pierdut de-a lungul zilei, când cerul este în culorile cele mai roșiatice, în acel moment cathartic avem oportunitatea sa găsim un răgaz să ne concentrăm pe o poezie sau un poem care să intre în sufletul nostru și să ne încânte precum o mie de dorințe îndeplinite. Astfel, poeții transmit cu fiecare vers un nou sentiment și o nouă perspectivă a unor lucruri nebănuite de niciun intrus al acestui paradis limitat.
Pentru a putea celebra cum se cuvine talentul tuturor poeților și magia poeziei, 21 Martie a fost desemnată Ziua Internațională a Poeziei. Prima lună de primavară, care marchează renașterea naturii, ne aduce și bucuria de a sărbători Ziua Poeziei, fondată în 1999 de către UNESCO.
Această sărbătoare se omagiază prin festivaluri și conferințe legate de noile poezii și tinerii poeți, diferite concursuri precum cele radio în care ascultătorii trebuie să completeze cu versuri dintr-un fragment liric. Un alt exemplu de concurs organizat pentru studenți este acela ca tinerii să recite melodii într-un stil poetic. Această zi încurajează populația să citească poezii sau poeme, dar și să încerce să scrie și să împărtășească opera lor cu familia și prietenii. Aceste activități au ca scop aducerea în prim plan a artei și încearcă să promoveze poeții care sunt la început de drum, dar și pe cei care au un talent aparte și o perspectiva diferită asupra vieții.
În plus, cu ocazia acestei zile, Muzeul Național al Literaturii Române va organiza o lectură publică unde vor participa poeți precum: Nora Iuga, Eugen Suciu, Ioana Crăciunescu și Varujan Vosganian. Evenimentul va fi acompaniat muzical de Nadia Trohin (voce) & Mircea Tiberian (pian). De asemenea, Cărturești organizează o multitudine de evenimente în mai multe orașe, aceștia pregătind un program diversificat pentru pasionați (mai multe informații se pot găsi pe site-ul lor).
Iată o retrospectiva a operelor în versuri care au fost lăsate de zeii cuvintelor, gândurilor și sentimentelor, care ne-au înzestrat cu înțelepciunea lor:
- Cel mai vechi poem epic are o vechime de 2000 de ani înainte de Hristos. Titlul acestuia este ,,Epopeea lui Ghilgameș”, poemul fiind realizat cu scriere cuneiforme, pe 12 tăblițe de lut. Opera literară a Orientului Antic povestește despre faptele regelui din orașul Uruk, din Mesopotamia.
- Cea mai veche poezie de dragoste datează de pe timpul sumerienilor și se afla la Muzeul Arheologic din Instanbul. Aceasta a fost scrisă acum 6000 de ani, pe o tăbliță de argilă, iar versurile îi aparțin unui poet necunoscut, pe care mireasa regelui Shu-Sin trebuia să i le recite acestuia în cursul unui ritual de virilitate.
- Pe plan international, Shakespeare a fost cel mai cunoscut poet, iar în plan national, Mihai Eminescu duce mai departe tainele înțelepciunii sale
următoarelor generații prin opera precum Luceafărul, Floare Albastră și Odă.
- Cea mai emblematică poezie care a rămas o mândrie pentru societate este Sonetul XVIII de William Shakespeare, tema lui fiind stabilitatea și puterea iubirii.
Pentru a putea înțelege cu adevărat ce este poezia prin ochii criticilor, dar și al poeților naționali și internaționali, am selectat cele mai reprezentative citate legate de această artă neprețuită.
Într-un interviu dat de Nichita Stănescu, acesta mărturisește că poezia „este singura avuție pe care omul o are, încă, nejefuită”, continuând de altfel că ,,poezia este o lacrimă care plânge cu ochii”. În schimb, Oscar Wilde, poet irlandez, confirmă că ,,Un poet poate supraviețui la orice, cu excepția unei erori de tipărire.” (A poet can survive everything but a misprint). Iar din țara care a cucerit cititorii cu talentul scriitorilor săi, T. S. Elliot (poet englez) a declarat legat de mesajul unei poezii că ,,Este un test pe care poezia autentică o poate comunica înainte de a fi înțeleasă” (It is a test [that] genuine poetry can communicate before it is understood).
Pentru încheiere, am pregătit doi autori contemporani care prezintă cel mai mare potențial pentru a duce tezaurul poeziei românești mai departe, aceștia fiind: Dan Sociu și Ion Mureșan.
Dan Sociu abordează tehnica murdarului exprimată prin descriere senzorială și lipsită de politețuri a spațiului urban de zi cu zi. Sinceritatea cu care el descrie evenimentele banale și abordarea temei legate de dezintegrarea corpului său i-a adus un succces de neimaginat. Volumul ,,Poezii naive și sentimentale” a primit Premiul Radio România Cultural, la secțiunea ,,Poezie”, ediția 2013. Am lăsat mai jos un fragment dintr-o poezie pentru a ilustra talentul său:
,,Vara mamei m-a rugat să le scriu ceva
elevilor ei la absolvirea școlii,
ce-ar ști adică un poet despre viață,
și-un sfat. Ce știu eu deci despre viață – și-un sfat;
La început e un fel de progresie,
pe urmă o tuse dură în mijlocul
nopții, care-anunță sfârșitul iertării.
Hrana dispare din mâncare, liniștea
din noapte. Te trezești spre capătul unei
fraze în limba germană și fraza o
să se termine cu nocht. Dar încă
ești la începutul frazei, încă nu știi
cum se va termina – lasă-te mângâiat
ca un șoarece de aburii din canal.”
Ion Mureșan este poetul alcoolic care privește lumea dintr-un unghi aparte cu ajutorul unui pahar de votcă. Odată ce parcurgi cartea o să simți o senzație de greață și cum camera se învârte cu tine. Acest talent al lui Mureșan este unic în lume și de aceea a fost onorat în 2012 de Academia Română cu premiul Mihai Eminescu și volumul de poezii a primit titlul de Cea Mai Bună Carte de Poezie din partea Uniunii Scriitorilor din România în 2010. De asemenea, Ada Milea i-a adaptat volumul de poezii în formă muzicală pe albumul Alcool. Mai jost este un fragment din acest volum inovativ:
,,Vai săracii, vai săracii alcoolici,
cum nu le spune lor nimeni o vorbă bună!
Dar mai ales, mai ales dimineaţa când merg clătinându-se pe lângă
ziduri
şi uneori cad în genunchi şi-s ca nişte litere
scrise de un şcolar stângaci.
Numai Dumnezeu, în marea Lui bunătate, apropie de ei o
cârciumă,
căci pentru El e uşor, ca pentru un copil
ce împinge cu degetul o cutie cu chibrituri. Şi
numai ce ajung la capătul străzii şi de după colţ,
de unde înainte nimic nu era, zup, ca un iepure
le sare cârciuma în faţă şi se opreşte pe loc.
Atunci o lumină feciorelnică le sclipeşte în ochi
şi transpiră cumplit de atâta fericire.
[…]
Dar Dumnezeu, în marea Lui bunătate, nu se opreşte aici.
Imediat face cu degetul o gaură în peretele Raiului
şi îi invită pe alcoolici să privească.
Şi chiar dacă din cauza tremuratului nu reuşesc să vadă decât un
petec de iarbă,
tot e ceva peste fire
Până când se scoală unul şi strică totul Şi zice:
În curând, în curând va veni seara,
atunci ne vom odihni şi vom afla împăcare multă!
Atunci unul după altul se scoală de la mese,
îşi şterg buzele umede cu batista,
şi le este foarte, foarte ruşine.”
Cu ocazia zilei de 21 Martie ne putem aduce aminte de marile capodopere lirice ale literaturii, care au rămasă în istorie, și de marii poeți care încă ne impresionează cu talentul lor. Am făcut cunoștință cu doi dintre poeții contemporani care artibuie poeziei o fațetă nonconformistă, abordând teme diverse și cu care ne putem mândri, înțelegând astfel că poezia poate să ia diferite forme, scopul ei fiind de a transmite un mesaj puternic cititorului și de a-l purta în lumi neimaginate.