ZIUA MONDIALĂ A ALIMENTAȚIEI

Cum avem o alimentație sănătoasă?

Pentru a duce o viață echilibrată și a te proteja de anumite boli, o alimentație sănătoasă este esențială. Consumând alimente bogate în nutrienți și evitând pe cât posibil alimentele bogate în zahăr, sare sau grăsimi nesănătoase, vă puteți menține o condiție fizică bună cât mai mult timp posibil. Adoptă o dietă echilibrată și învață cum să-ți organizezi mesele zilnice pentru a profita la maximum de ele.

Dar ce înseamnă o alimentație sănătoasă?

O dietă echilibrată poate lua mai multe forme și adesea ceea ce funcționează pentru o persoană nu este neapărat cea mai bună soluție pentru o altă persoană. Deci nu există o dietă standard clară pe care să o poți urma. Cu toate acestea, există câteva caracteristici generale pe care ar trebui să le țineți cont. Experții recomandă adesea să consumați  cât mai multe alimente diferite în fiecare zi. În esență, o dietă sănătoasă înseamnă să consumați mai multe alimente pe bază de plante și să reduceți consumul  de alimente  procesate.

În viața de zi cu zi tindem să alergăm mai mult către o viață nesănătoasă pentru a ne face plăcerile zilnice. E important să realizăm faptul că acest stil de viață nu ne ajută pe termen lung unde vom vedea rezultate negative asupra organismului nostru. În loc să consumați zilnic toate aceste produse care nu vă ajută, mai bine este să consumați alimente sănătoase gătindu-le în casa voastră, pentru că  „un măr pe zi vă scapă de dentist” și este mult mai rapid și mai sănătos gătitul acasă. Atunci când simțiți nevoia de a consuma o porție de cartofi prăjiți, decât să dai comandă, e mult mai ușor și sănătos să o gătești tu in bucătăria ta, fiind mult mai sigur pe tine de ceea ce consumi și câte calorii ar putea avea porția respectivă.

Uite câteva sfaturi pentru o alimentație sănătoasă:

1. Alege pâinea integrală

Poți să-ți schimbi dieta și să o faci mai sănătoasă, alegând pâine integrală în locul pâinii albe clasice care conțin făină rafinată.

2. Mănâncă ouă la micul dejun

Ouăle sunt un aliment sănătos, mai ales dacă le mănânci ca prima masă a zilei dimineața. Sunt bogate în proteine ​​de bună calitate și conțin mulți nutrienți esențiali de care mulți dintre noi le lipsesc.

3. Nu mânca repede

Potrivit experților, viteza cu care mănânci afectează cantitatea pe care o vei mânca. Pofta de mâncare, cantitatea de alimente pe care o consumi si sa te simți satul după masa sunt procese controlate de  hormoni si acești hormoni trimit semnale creierului pentru a-ti spune daca ti-e foame sau nu.

4. Umple-ți farfuria cu legume

Legumele ocupă un loc important în piramida alimentelor sănătoase, motiv pentru care nutriționiștii ne sfătuiesc să le consumăm cât mai des. Cea mai simplă măsură pentru o dietă sănătoasă este să umpleți jumătate din farfurie cu legume – aveți grijă:

5. Mănâncă mai puțină carne

Principalii aliați ai unei alimentații sănătoase sunt cerealele (cereale integrale), nucile, legumele fără amidon și fructele. Această listă nu include carnea deoarece trebuie consumată cât mai puțin posibil.

6. Alege un mic dejun echilibrat

După cum probabil știți, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Este absolut necesar să mănânci un mic dejun sănătos pentru a-ți porni metabolismul și a face alegeri alimentare mai bune pe parcursul zilei. În mod ideal, prima masă a zilei ar trebui să includă:

  • sursă de proteine, grăsimi sănătoase și niște carbohidrați complecși.

7. Alegeți grăsimi bune

Poate  nu cu mult timp în urmă credeai că consumul de grăsimi este de fapt un lucru rău. Totuși, depinde de tipul de grăsime despre care vorbim. Este adevărat că atunci când sunt consumate în exces, grăsimile  trans și grăsimile saturate pot avea efecte devastatoare asupra organismului.

8. Mănâncă fructe și legume  colorate

Un alt principiu important al nutriționiștilor este să consumi alimente cu cât mai multe culori. Pentru ce? Pentru că pigmentarea multor legume și fructe reflectă diferiții antioxidanți pe care  îi conțin.

9. Creșteți aportul de proteine

Proteinele sunt considerate un adevărat aliat atunci când vrei să adopți o alimentație sănătoasă. Pentru că afectează hormonii care provoacă foamea și sațietatea, proteina este nutrientul care ne oferă cea mai mare sațietate.

10. Fii atent la sentimentele de foame

Nutriționiștii ne îndeamnă să nu ignorăm foamea. În plus, ei ne încurajează să mâncăm atunci când corpul nostru are nevoie de „combustibil” și ne încurajează să ne oprim atunci când ne simțim plini.

11. Nu te înfometa

Această strategie este complet greșită:

Nu numai că este o alegere nesănătoasă, dar poate provoca și efecte neplăcute. Dacă nu consumi suficiente calorii în timpul zilei, riști să mănânci în exces seara sau noaptea.

12. Bea o cantitate suficientă de apă 

Hidratarea este, de asemenea, o parte importantă a unei diete sănătoase. Când ți-e sete, corpul tău este deja deshidratat și are nevoie de apă. O regulă de bază este să bei suficientă apă în fiecare zi – unii experți spun că ar trebui să consumăm cel puțin 2 litri de apă pentru a menține sănătatea optimă.

13. Nu sări peste mesele principale ale zilei

Dacă nu mănânci corect, doar îți distrugi corpul și îți încetinești metabolismul și, ca urmare, îți va fi foame mai târziu.

14. Mănâncă multe fructe

Fructele sunt o sursă importantă de vitamine, minerale, fibre, proteine ​​și antioxidanți. În plus, experții OMS spun că persoanele cu diete bogate în fructe și legume au un risc semnificativ mai mic de obezitate, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet și unele tipuri de cancer.

15. Învaţă să faci diferenţa între calorii

O abordare mai bună este să vă concentrați pe o dietă sănătoasă, bogată în nutrienți, care este în mod natural săracă în calorii și bogată în vitamine esențiale, minerale și fibre. Și dacă vrei să slăbești într-un mod sănătos, amintește-ți că trebuie să reducă aportul zilnic de calorii la 500 până la 750 de calorii. O dietă care conține 1. 200 până la 1.500 de calorii ajută femeile să slăbească mai ușor.

Autori

+ posts