Însemnată în calendar ca una dintre cele mai speciale zile ale anului, de 8 martie sărbătorim cu toții Ziua Internațională a Femeii.
Cum a apărut însă această sărbătoare?
Dintotdeauna femeile au căutat să își exprime punctul de vedere, să fie auzite și să fie luate în considerare. Drept urmare, Ziua Internațională a Femeii apare din proprie inițiativă, și anume ca o manifestare a dorinței femeilor care munceau cu speranța de a dobândi unele drepturi.
Dinainte de 1910, majoritatea femeilor contribuiau la dezvoltarea statului printr-un loc de muncă. Majoritatea slujbelor lor țineau de domeniul textilelor ori al serviciilor casnice – nu pentru că nu și-ar fi dorit să se ocupe de alte filiere, ci pentru că se loveau de discriminarea sexuală. Plătite mult mai prost decât bărbații, sunt determinate să înființeze organizațiile sindicale, care nu reprezentau decât boostul de care aveau nevoie pentru revoltele industriale ce aveau să urmeze.
Din 1908, încep să aibă loc primele manifestări pentru un program de muncă mai scurt, salarii mai bune și drept de vot, în SUA. Un an mai târziu apar rezultatele: Partidul Socialist din America va declara ziua de 28 februarie ca fiind Ziua Națională a Femeii. 1910 vine cu ce-a de-a doua conferință internațională a femeilor muncitoare, de data aceasta în Copenhaga. Vor fi participat femei din peste 17 țări.
Nu se lasă întrerupte de Primul Război Mondial, ba chiar, rusoaicele vor sărbători pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii în ultima duminică din februarie 1913. Data de 8 martie a fost aleasă convențional, în urma unor consultări, în același an.
Astfel, inițial strâns legată de lupta pentru drepturi civile, astăzi pentru toate colțurile lumii reprezintă un prilej de a sărbători feminitatea.
Femeilor cărora le datorăm în principal recunoștința pentru drepturile de astăzi, unele dintre ele poate schimbând chiar și istoria, sunt Marie Curie, Prințesa Diana și nu în ultimul rând, veritabila Ecaterina Teodoroiu. Desigur că fiecare femeie a contribuit la mersurile firești ale lumii, de aceea le aducem recunoștință tuturor femeilor din viața noastră.
Astăzi, datorită lor, Europa se laudă, în teorie cel puțin, cu egalitatea între sexe. În unele țări ale lumii însă, unele femei încă riscă închisoarea sau pedeapsa într-o formă violentă pentru un gest care bărbaților le este permis.
Să ne bucurăm de țara din care facem parte, de contextul socio-politic în care ne-am născut, de cum am evoluat, chiar și cu pași mărunți, pentru că cele mai dure și controversate legi împotriva femeilor încă se mai aplică. Discriminări care răsună asemeni unui ecou în mintea mult prea multor femei pentru secolul în care ne aflăm, precum:
„Femeile pot fi violate de soții lor.” – Arabia Saudită legalizează chiar în 2013 violul.
„Femeile nu au voie să conducă.” – Încă din 1990, tot Arabia Saudită instaurează o lege prin care femeile pot fi chiar arestate dacă vor fi prinse conducând o mașină.
„A răpi o femeie e o normalitate.” – În Malta și Liban, infracțiunile sunt anulate dacă infractorul se căsătorește cu victima.
„Femeile nu-și pot părăsi domiciliul fără acordul soților și nu pot lucra dacă soțul nu le aprobă locul de muncă.” – Într-o suferință tăcută, depinzând de un tutore masculin, în Republica Democrată Congo, o femeie nu poate face aproape nimic fără aprobarea unui bărbat.
„Femeile învinovățite de adulter pot fi ucise de soții lor fără vreo urmare.” – Bărbații din Siria și Egipt sunt îndreptățiți să își ucidă soțiile sau fiicele atunci când comit vreun act „nelalocul lui”.
„Femeile nu pot divorța, doar bărbații.” – O lege originară din perioada rabinică, adică încă din secolul al VI-lea, este în vigoare și astăzi în Israel.
Ne aflăm astfel în împrejurarea în care este extrem de important să sărbătorim Ziua Internațională a Femeii. Fie că luăm o floare mamei, oferim o bombonică verișoarei, o felicitare colegei de muncă, o îmbrățișare bunicii, e necesar să le arătăm că avem nevoie de ele, că le apreciem pentru tot ceea ce fac. De ce? Ele ne-au adus schimbări în întreaga lume, în ciuda situațiilor strâmtorate, indiferent de arie: fie în societate, economie, politică sau cultură. De asemenea, e un moment în care ne putem aminti de cele care încă nu au reușit și care continuă să fie împiedicate să performeze, fiindcă drepturile de bază, precum sănătatea și educația nu sunt încă recunoscute pentru unele femei din lume.
Acum, pentru că am stabilit faptul că astăzi este vorba despre mămici, soții, iubite, prietene sau colege, le suntem încă o dată recunoscători acestora și le transmitem un gând cald. Pentru că înseninați zilele tuturor, pentru că puneți dragoste în tot ce faceți, pentru ca reușiți să vă faceți timp pentru toate încât să nu rămână nimic nerezolvat, pentru că știți ce e iubirea, pentru că o luați de la capăt în fiecare zi, luați o pauză pentru voi astăzi și bucurați-vă că sunteți femei! La mulți ani!