În viața studențească, începutul primăverii nu este marcat decât prin începutul unui nou semestru plin de obiective și speranțe, ci și prin celebrarea zilei de 1 Martie, zi în care băieții oferă mărțișoare fetelor. Dar oare în toate zonele țării se păstrează acest obicei?
Există fel de fel de tradiții și obiceiuri care s-au păstrat de-a lungul timpului, iar în acest articol le-am pus cap la cap și la final te lăsăm pe tine să decizi care este cea mai interesantă zonă a țării cu cele mai atractive obiceiuri, însă, pentru început, am vrea să îți prezentăm cum a luat naștere această tradiție.
În folclorul românesc, nașterea mărțișorului a fost un subiect care a vehiculat de-a lungul timpului o sumedenie de legende care să stea la baza acestei sărbători. Se spune că Baba Dochia își trimitea in fiecare an de 1 Martie nora la râu cu lână albă și neagră pentru a le spăla până când cea albă devenea neagră, iar cea neagră, albă. Fata încerca să spele fără opreliște până când mâinile ei au început sa sângereze, iar ochii să lăcrimeze. Impresionat de durerea, dar și de curajul fetei, Dumnezeu i-a dăruit o floare roșie pe care să o pună în apă cu care să spele lâna, schimbând culorile conform cerințelor Babei Dochia. Fata a luat lâna, și-a pus floarea roșie în păr și s-a întors acasă, unde Baba Dochia, văzându-i floarea din păr, a crezut că primăvara venise și degrabă a plecat pe munte cu oile, îmbrăcând cele 12 cojoace. Înaintând în drumul ei spre munte, Baba Dochia refuză să asculte de sfaturile celorlalți, privind timpul schimbător al lunii Martie, renunță încet la fiecare cojoc până ajunse să înghețe de frig. Se spune că de atunci, Mărțișor ia în fiecare zi două zile reci de la Februarie pentru a se răzbuna pentru neîncrederea, dar și chinul la care Baba Dochia își supuse nora, iar astfel, oamenii își aleg în fiecare zi pe 1 Martie o zi din primele nouă ale lunii pentru a vedea cum le va fi anul. Firul alb-roșu de mărțișor a rămas in tradiție de la firul de lână albă pe care s-a scurs sângele de pe mâinile fetei ce încerca să îndeplinească dorința Babei Dochia.
O altă legendă spune că la începuturi, mărțișorul era de fapt o monedă de argint sau aur care se purta de copii și fete împreună cu două fire răsucite, unul roșu și unul alb, pentru fericire și noroc. Aceste fire răsucite semnificau luptele constante între viață și moarte, sănătate și boală, vară și iarnă, zi și noapte etc. acesta fiind motivul pentru care, în general, persoanele sensibile, cum sunt femeile și copiii, purtau mărțișorul considerând că îi va ajuta în această luptă. Firul roșul simbolizează viața, fiind atribuit astfel femeilor, iar cel alb simbolizează înțelepciunea, specifică bărbatului. Șnurul de mărțișor este construit astfel din doi ciucurași, unul alb și unul roșu, întruchipând femeia și bărbatul, iar șnurul răsucit reprezintă împletirea lor inseparabilă.
Fiecare zonă a țării noaste are câte un obicei și o tradiție aparte care se urmează cu sfințenie. Ziua de 1 Martie vine cu o mulțime de astfel de obiceiuri, de-a dreptul deosebite:
Muntenia
În această zonă, obiceiul constă ca băieții să ofere fetelor mărțișoare și se spune că nevestele tinere care purtau mărțișoare aveau credința că vor fi ferite de razele puternice ale soarelui.
Oltenia
Se spune că oltencele obișnuiesc să țină mărțișorul ascuns în sân, în special cele tinere. Acesta este purtat adesea până la sfârșitul lunii martie, iar în trecut se obișnuia ca firul să fie păstrat în lada de zestre. La fel ca în alte zone ale țării, acesta mai putea fi legat de tufa unui trandafir sau de crenguța unui pom înflorit.
Dobrogea
Dobrogencele obișnuiesc să poarte mărțișoarele până la sosirea berzelor sau cocorilor. După această perioadă, șnurul este aruncat spre înaltul cerului în direcția din care se întorc păsările călătoare, pentru ca fericirea și norocul să prindă aripi. În unele sate există tradiția ca, după purtare, mărțișoarele să fie puse pe prispa casei sau în curte, iar dacă acesta este invadat de furnici înseamnă ca femeia care l-a purtat este harnică și va avea spor tot anul.
Transilvania
În aceasta zonă, mărțișorul este purtat în primele două săptămâni ale lunii martie, după care acesta este atârnat de uși ori ferestre sau de coarnele animalelor domestice, deoarece se spune că astfel se pot speria duhurile rele.
Banat
Obiceiul locului este ca fiecare fată să se spele cu zăpadă in ziua de 1 martie pentru a fi tot anul iubită.
Alte tradiții mai spun că mărțișorul nu trebuie aruncat la gunoi după ce a trecut perioada în care nu se mai poartă. Se spune că dacă îl arunci, acest lucru îți va aduce ghinion; mărţişorul se leagă într-un singur nod şi te apără, în perioada în care îl porţi, de ghinioane, iar de 1 Martie nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să stai supărat, deoarece riști să rămâi supărat până la venirea toamnei.
Prin urmare, care crezi că este cel mai interesant obicei din țara noastră și care te-ar stârni să îl urmezi, chiar dacă locuiești într-o zonă diferită?
Îți urăm o primăvară excepțională, plină de căldură și bucurie sufletească, iubire, multe reușite, iar acest anotimp al renașterii să-ți stârnească eul să renască de asemenea și el, scoțând la suprafață doar bunătate, empatie, compasiune și multă dragoste!