Să devenim noi schimbarea pe care o căutăm în lume!
Cu siguranță ai fost pus măcar o dată într-o situație în care COMUNICAREA juca rolul principal și încercai să stabilești ce se cuvine să răspunzi în acea situație pentru a rezona cu interlocutorul. Sau poate ai luat parte la un conflict social pe care nu știai cum să-l gestionezi. Chiar și scurtele momente de furie și frustrare pot scoate la iveală anumite blocaje care te împiedică să rămâi conectat cu propria natură.
De aceea în ajutorul tău vine COMUNICAREA NONVIOLENTĂ care îți arată cum:
- să exprimi eficient ce este în mintea și sufletul tău;
- să asculți conștient nevoile celorlalți, fără a-i judeca;
- să folosești un limbaj care să exprime compasiune;
- să îți exprimi nevoile autentic, fără a condamna;
- să reacționezi în momente tensionate când răbdarea îți este pusă la încercare.
Când suntem atenți la nevoile și sentimentele oamenilor, aceștia nu ni se mai par niște monștri!
Pentru a folosi procesul COMUNICĂRII NONVIOLENTE (CNV) și a permite ca darurile ei să ne îmbogățească relațiile la toate nivelurile de comunicare și în diverse situații trebuie să urmărim patru direcții importante:
- OBSERVAȚIA: remarci o situație sau un comportament din jurul tău, fără să evaluezi sau să judeci;
! Atunci când se combină observația cu evaluarea, oamenii tind să audă critici, așa că încearcă să eviți exprimările vagi și generale. De exemplu, utilizarea verbului a fi și adverbe ca: niciodată, mereu, rareori pot crea confuzie.
- SENTIMENTUL: devii conștient de sentimentele și emoțiile tale atunci când ai observat acțiunea;
! Diferențiind ce simți de ceea ce crezi te ajută să deosebești propriile trăiri de interpretarea comportamentului celor din jurul tău. Înlocuiește cuvintele bine și rău cu stări emoționale specifice: optimist, intrigat, epuizat, panicat.
- NEVOIA: după ce te-ai conectat cu tine, îți identifici nevoia pe care o simți dorită a fi împlinită;
! Dacă nevoile sunt exprimate, există șanse mai mari ca acestea să fie împlinite. Reține că neacordând atenție nevoilor noastre, probabil că nici alții nu o vor face. Uite câteva nevoi umane de bază pe care toți le împărtășim: interdependență (încredere, respect, sprijin), subzistență (odihnă, hrană).
- CEREREA: faci o cerere specifică în armonie cu nevoia.
! Folosește un limbaj afirmativ când formulezi cereri (cel negativ tinde să provoace rezistență). De asemenea, include sentimentele și nevoile tale pentru ca interlocutorul să nu o considere o poruncă. Putem cere acțiuni specifice, dar nu și comportamente. De cele mai multe ori nu suntem conștienți de ce anume cerem când vorbim.
Uite un exemplu: Observ că studenții caută modalități să-și dezvolte comunicarea și mă simt îndatorată să-i ajut pentru că am nevoie să împărtășesc cu ei ceea ce am învățat despre limbajul CNV și cum m-a ajutat să creez legături durabile. Aș vrea ca ei să citească articolul ca să învețe cum pot face asta.
Chiar dacă la prima vedere pare destul de complicat, pe măsură ce devenim conștienți de propriile sentimente și nevoi ne asumăm RESPONSABILITATEA pentru cuvintele noastre.
Credința că trebuie să rezolvăm situații și să-i facem pe alții să se simtă mai bine, ne împiedică să fim prezenți!
Cu toții ne dorim să experimentăm relații bazate pe EMPATIE și ONESTITATE. Atunci când un prieten sau coleg ți se destăinuie ascultă-l cu întreaga ta ființă. Empatia nu înseamnă a oferi sfaturi și asigurări, ci A ASCULTA PREZENT.
CNV întrunește ASCULTAREA EMPATICĂ și EXPRIMAREA ONESTĂ, reușind astfel să ne ajute să percepem lumea într-o lumină nouă ca să mergem mai departe.
Simțul recunoștinței ne face mărinimoși- cu suflet mare!
În concluzie, uite câteva sfaturi la care să te întorci ori de câte ori ai impresia că lumea înconjurătoare și cu tine sunteți în dezacord:
- Violența nu înseamnă doar crime și războaie. Educă violența pasivă pentru a putea dărui din inimă!
- Judecățile asupra altora contribuie la neîmplinire. Cu cât îți asculți vocea interioară, cu atât vei auzi mai bine ce se întâmplă în exterior!
- Rușinea este o formă de ură față de sine. Transpune fiecare judecată într-o nevoie nesatisfăcută!
- Evită-l pe TREBUIE ! Fă alegeri motivate din dorință pură de a contribui la viață, nu din obligație!
Și dacă ești interesat de mult mai mult, îți recomandăm cartea Comunicare Nonviolentă de Rosenberg Marshall.