Noi restricții pentru combaterea pandemiei

Raportările din ultima perioadă au arătat o creștere constantă a numărului de infectări cu virusul deja cunoscut de toată lumea, astfel pe teritoriul României numărul ajungând aproape de 10000.

Pentru a reduce răspândirea, proteja populația și ajuta sistemul sanitar, în data de 5 noiembrie, membrii Guvernului și domnul Președinte Klaus Iohannis s-au întâlnit în cadrul unei ședințe în care s-au discutat mai multe măsuri, astfel:

– purtarea măștii devine obligatorie la nivel național, atât în spațiile închise, cât și în cele deschise;

–  școlile vor trece la scenariul roșu, drept urmare elevii se vor adapta la învățarea în sistemul online. Vor rămâne deschise creșele și after school-urile.

– angajații din sistemul public, dar și cei din sistemul privat vor trece la munca de la distanță în situațiile în care este posibil acest lucru. În cazul în care nu se va putea realiza acest lucru, se impune organizarea programului prin împărțirea personalului în grupe, care să înceapă, respectiv să termine cu cel puțin 2 ore diferență.

– operatorii economici care desfășoară activități economice/prestări servicii, publici sau privați care își desfășoară activitatea în spații publice închise sau deschise își vor putea desfășura activitatea doar în intervalul 05:00-21:00. De la această prevedere fac excepție benzinăriile, farmaciile și operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

– circulația în intervalul 23:00-05:00 va fi interzisă, cu excepția situațiilor prevăzute în hotărârea din 5 noiembrie 2020. Acestea sunt:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată
de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează
călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate
cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi
dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa
persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Pentru deplasarea în interes profesional, se va prezenta la cererea autorităților abilitate legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere, iar în cazul deplasărilor în interes personal, declarație pe proprie răspundere.

– petrecerile publice, dar și private vor fi interzise, iar târgurile și piețele, închise, cu excepția piețelor celor care pot fi desfășurate în spații deschise, cu respectarea normelor de protecție.

Prin aceste măsuri se încearcă găsirea unui echilibru între viața cât mai aproape de normalitate a populației și sănătatea acesteia, care primează în situația actuală.

UNSR face apel la calm și responsabilitate, asigurându-se că viața studențească se va păstra aproape de normalitate, dar în limitele pe care contextul epidemiologic actual le impune.

Până când vom putea reveni la viața obișnuită, trebuie să rămânem responsabili și să respectăm măsurile indicate de autorități pentru binele nostru și pentru al celor din jurul nostru!

Autori

+ posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *