Vocea Studenților: gratuitatea călătoriilor feroviare ajută sistemul de învățământ superior, piața muncii și economia

Transporturile contribuie la realizarea unei libertăți fundamentale, și anume aceea a circulației libere a persoanelor. Transportul feroviar este una dintre cele mai importante metode de transport, având nenumărate avantaje atât în rândul călătorilor, cât și în ceea ce privește protejarea mediului. 

Având în vedere vestea, potrivit căreia Guvernul României, în frunte cu prim-ministrul Florin Cîțu, reîncearcă limitarea transportului gratuit feroviar, Uniunea Națională a Studenților din România a realizat un sondaj prin intermediul căruia, în mai puțin de 24 de ore, s-au strâns peste 22.000 de răspunsuri. Rolul acestui sondaj este de a afla părerea studenților despre noile decizii ce vor să fie luate, dar și de a evidenția anumite dezavantaje care vor apărea în urma punerii în aplicare a acestora.

Astfel, dintr-un total de 22.102 de studenți care au completat formularul până în prezent, 93.3% sunt studenți la licență, 6.4% studenți la master, iar restul de 0.3% la doctorat.

Dintre aceștia, 90.5% frecventează mersul cu trenul, principalele motive pentru care folosesc acest mijloc de transport fiind:

  • Pentru a ajunge la facultate, distanța de la domiciliu fiind destul de mare;
  • Pentru că se simt mai în siguranță în acest mijloc de transport;
  • Altele: pentru a ajunge la locul de muncă, pentru a ajunge acasă, pentru a-și vizita părinții etc.

Se poate observa faptul că la nivel național, transportul feroviar pe lângă faptul că este considerat cel mai sigur mijloc de transport, acesta asigurând studenților posibilitatea de a ajunge atât la facultate, cât și la locul de muncă, sau acasă pentru a-și revedea părinții.

S-a observat faptul că majoritatea studenților doresc să se mențină transportul gratuit feroviar, invocând mai multe motive pentru care consideră importanța menținerii gratuității. Un prim motiv este acela al insuficienței banilor. 

Sondajele următoare au rolul de a evidenția pricipalele motivele pentru care tinerii consideră că este important să se mențină transportul gratuit feroviar:

Am întrebat studenții care sunt motivele pe baza cărora consideră că ar trebui menținut transportul gratuit feroviar, iar răspunsurile lor se înconjoară asupra unor principale aspecte: 

  • Acesta reprezintă principalul mijloc de transport folosit pentru a ajunge la unitatea de învățământ;
  • Eforturile părinților de a le susține studiile sunt mari, astfel, prin menținerea gratuității transportului feroviar tinerii pot în continuare să meargă către centrele universitare;
  • Se pune accent pe distanța mare dintre domiciliu și centrul universitar, resursele financiare reprezentând o problemă majoră în rândul familiilor;
  • Majoritatea tinerilor invocă egalitatea de șanse;
  • Abandonul școlar este un alt motiv predominant printre răspunsuri, mulți tineri considerând că prin limitarea acestei gratuități multe familii nu vor avea posibilitatea de a-și susține financiar copiii.

Acestea sunt doar câteva din cele peste 22.102 de răspunsuri care s-au strâns din toată țara în mai puțin de 24 de ore. Este clar că atât studenții, cât și părinții lor sunt îngrijorați de această decizie, nedorind să intre în vigoare. 

După cum reiese din acest grafic, majoritatea studenților consideră că odată cu limitarea transportului feroviar gratuit se va limita și egalitatea de șanse. Deoarece există diferențe atât de mari între condițiile sociale ale tinerilor, pentru mulți dintre cei care nu au posibilități, această gratuitate le oferă șansa să exceleze, șansa de a avea un trai mai bun.

Abandonul școlar este o problemă des întâlnită în sistemul de educație din România. Printre nenumăratele cauze ale acestei probleme se regăsește și situația materială precară de care dispun anumite familii. Din cauza acestei situații, foarte mulți tineri profită, în prezent, de gratuitatea transportului feroviar pentru a putea merge să studieze. Acest sondaj evidențiază faptul că prin limitarea transportului gratuit, numărul abandonurilor școlare este foarte posibil să crească.

Tot mai mulți tineri își doresc să aibă studii superioare, dar mulți dintre aceștia întâmpină greutăți în a se deplasa din localitatea de domiciliu în centrul universitar. Menținerea gratuității va contribui la parcurgerea studiilor, promovând accesibilitatea.

Gratuitatea transportului feroviar contribuie la dezvoltarea personală a tinerilor, oferindu-le ocazia să participe la diverse schimburi de experianță, manifestații științifice, culturale, sportive etc. 

Este cunoscut faptul că transportul feroviar este cel care poluează cel mai puțin mediul. Astfel, menținerea gratuității acestui transport poate încuraja cât mai multe persoane să meargă cu trenul, astfel ocrotindu-se foarte mult natura.

Pe lângă faptul că majoritatea tinerilor consideră acest mijloc de transport unul dintre cele mai sigure, aceștia consideră că transportul feroviar este un factor principal pentru piața muncii, aceasta prosperând mult mai ușor.

CFR Călători poate fi ajutat prin menținerea transportului feroviar gratuit, precum și prin îndemnarea tinerilor să folosească acest mijloc de transport.

În urma acestui sondaj, Uniunea Națională a Studenților din România dorește să tragă un semnal de alarmă, exprimând îngrijorarea tuturor studenților cu privire la această limitare. Studenții își doresc ca la conducerea acestei țării să existe oameni capabili să comunice cu tinerii, înainte de a trage concluzii și de a modifica elemente vitale din viețile lor. Studenții români nu pot accepta astfel de schimbări subite, studenții români se așteaptă la stabilitate, planuri concrete și eficiente, în contextul în care România se dorește a fi o țară europeană și democrată. 

Autori

+ posts
+ posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *