Pandemia, cultura și muzeele:

Cultura în pandemie plasată sub semnul incertitudinii.

Noaptea Muzeelor 2021.

Viața reprezintă o adevărată operă de artă, iar artiștii acesteia suntem chiar noi. Poate că sună clișeic, însă nu suntem doar simpli vizitatori ai unui muzeu, ci autorii propriei nostre galerii de artă, pe care o decorăm în fiecare zi cu un nou sentiment, o nouă culoare, un motiv în plus de evoluție sau o informație cheie pentru dezvoltarea noastră. Toate acestea au o importantă valoare, prin urmare, nu trebuie să uităm de latura noastră cultural-artistică.

Chiar și în contextul pandemic, care și-a facut simțită prezența, venind la pachet cu o serie de restricții, ce au limitat orizonturile diverselor domenii, printre care se numără și cultura, noi alegem nuanțele pe care vrem să le adăugăm în această creație artistică unică și specială, complexă și originală, numită viață, care reflectă propria noastră personalitate.

O activitate benefică pe care o recomandăm este participarea la Noaptea Muzeelor, organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, sărbătorită pe data de 18 mai.

Anul 2021 vine cu noutăți și vești bune, deoarece se dorește organizarea acestui eveniment în mod fizic, cu respectarea măsurilor sanitare și de distanțare socială.

Noaptea Muzeelor, ediția din anul 2021, va avea loc pe 12 iunie.

„Data iniţială ar fi trebuit să fie 15 mai 2021. Dat fiind contextul actual de maximă incertitudine şi de criză sanitară, este foarte complicat şi nerecomandabil ca această nouă ediţie să se poată organiza la data mai sus-menţionată”, anunţă Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.

Noaptea Muzeelor este noaptea în care centre culturale din toate colțurile Europei își deschid gratuit porțile pentru consumatorii de artă, pentru entuziaști, curioși sau pentru oricine este doritor să acumuleze noi informații și experiențe socio-culturale și artistice. Această noapte este considerată chiar magică, datorită jocurilor de lumini și proiecțiilor 3D sau VR, organizate în diverse locații pentru a celebra acest eveniment.

Anul 2020 a marcat domeniul cultural în mod vizibil, iar amprenta sa a fost pusă și asupra acestui eveniment, care a fost amânat. Aspectele sociale și culturale au fost plasate sub semnul întrebării, pe fondul pandemic, însă digitalizarea a fost soluția salvatoare a acestei filiere.

Astfel, o inițiativă minunată, pe care câteva muzee importante au abordat-o, a fost publicarea unui tur virtual, unde au fost expuse toate piesele de muzeu. Această strategie de promovare a culturii a fost foarte apreciată, iar aici am atașat link-ul către turul online al Muzeului Louvre, din Paris, care a avut un mare impact, fiind cel mai vizitat și valoros muzeu de artă și cultură din lume:  https://collections.louvre.fr/en/

În plus, mai jos regăsiți link-urile către câteva muzee românești, care au participat la această inițiativă și pe care le puteți vizita online:

-Muzeul Național de Istorie a României– are tururi virtuale în format 2D și chiar 3D (puteți să urmăriți cu ochelarii pasivi pentru 3D)- https://muzeulvirtual.ro/

-Muzeul Grigore Antipahttp://www.imagofactory.ro/muzee/antipa/antipa.html

-Muzeul Național al Țăranului Român http://www.tur.muzeultaranuluiroman.ro/

-Muzeul Național al Literaturii Române https://mnlr.ro/mnlr3.html

Voi ce părere aveți despre această inițiativă a prezentărilor muzeelor în mediul online?

Care este muzeul vostru preferat?

 Nu mai stați pe gânduri și notați-vă în calendar seara de 12 iunie! Muzeele sunt o sursă principală de educație, iar acest eveniment merită, cu siguranță, atenția noastră.

Autori

+ posts

1 thought on “Pandemia, cultura și muzeele:”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *