De ce ai nevoie pentru a lucra ca student sau proaspăt absolvent?
Cum te pregătești pentru primul job?

Ești student sau proaspăt absolvent al unei facultăți? Îți cauți un job, însă nu știi încotro să te îndrepți?

Am decis să venim în ajutorul tău cu o serie de sfaturi utile, pentru a fi cu un pas mai aproape de locul de muncă potrivit pentru tine.

1. Vei avea nevoie de un punct de plecare bine stabilit. Astfel, inițierea unui proces de autocunoaștere este un reper foarte important: Unde mă aflu, în acest moment, din punct de vedere academic și profesional?

Întrebarea „Ce vrei să te faci când o să fi mare?” a dat naștere unor răspunsuri comice, însă, uneori, a pus și o presiune enormă asupra minții curioase a copiilor. 

Cu siguranță, și tu te-ai lovit în trecut de această întrebare, iar, pe lângă ea, au apărut și diferite sfaturi, nesolicitate, de la familie și alți oameni dragi, despre meseria pe care ar trebui să ți-o alegi.

Nu este deloc un sentiment plăcut atunci când cei din jurul tău vor să decidă pentru tine, tocmai de aceea este important să-ți fixezi cele trei aspect ale dezvoltării profesionale, și anume:

A. Conceptele teoretice – Ce trebuie să înveți pentru a deveni profesionistul la care visezi?

B. Aptitudinile practice – Ce trebuie să poți face pentru a practica meseria dorită?

C. Personalitatea – Cine ești TU în tot acest proces de dezvoltare?

Din nefericire, există o practică socială des întâlnită, dar eronată, care ne face să ne concentrăm atât de mult pe concepte și aptitudini, încât, uneori, uităm să privim cel mai important aspect: cine suntem noi și ce ne dorim, cu adevărat?

Reflectează asupra acestor întrebări. Cu siguranță vei găsi răspunsul corect.

2. Întotdeauna, informează-te. Descoperă și explorează oportunitățile disponibile: Ce oferte de lucru sunt disponibile pe piața muncii și care dintre acestea mi s-ar potrivi?

Există foarte multe companii, populare în rândul tinerilor, care își doresc să atragă studenți interesați să activeze pe câmpul muncii și să îmbine în mod armonios noțiunile teoretice acumulate pe parcursul facultății, cu cele practice exersate prin programele dedicate integrării începătorilor. Astfel, studenții care au facut practică la o anumită companie și au fost încântați de ideea de a lucra acolo, pot primi diferite oferte de angajare din partea firmelor respective. Aceasta este o variantă simplă pentru a-ți găsi un job. Dar ce faci când nu-ți dorești să te angajezi în locul unde ai făcut practică?

Diversitatea variantelor și alegerea celei potrivite este, de multe ori, o adevărată provocare pentru absolvenții dezorientați, care nu sunt siguri de ceea ce vor să facă pe viitor.

Astfel, cel mai important sfat este să te orientezi spre a profesa într-un domeniu care îți place, care te atrage și care se mulează pe temperamentul și personalitatea ta. Deoarece, atunci când mergi cu drag la serviciu, poți afirma că ai o viață fericită, împlinită din punct de vedere profesional. Nu alege niciodată un loc de muncă inadecvat dorințelor tale, pentru că eficiența și randamentul tău nu vor fi aceleași, iar acest lucru se va resimți atât prin oboseală, la nivel psihic și fizic, cât și prin faptul că nu vei reuși să evoluezi sau să fii promovat.

Din teama de eșec, multe persoane renunță să încerce lucruri noi, diferite, care se află în afara zonei lor de confort. Astfel, aceștia se descurajează treptat, devin demotivați, iar găsirea unui domeniu potrivit în care să activeze li se va părea mult mai grea. Keep going, perseverența și încrederea de sine sunt foarte importante! Așa că nu lăsa un mic eșec să te doboare. Întocmai unei săgeți, este necesar ca un om să facă și pași în spate, pentru a dobândi succesul mult dorit și pentru a-și atinge ținta, deoarece fiecare nereușită îl va propulsa spre direcția corectă, fiind din ce în ce mai aproape de atingerea idealurilor sale.

3. După ce te-ai orientat spre un anumit domeniu, planifică-ți acțiunile: Ce pași urmez? Când acționez? Cum acționez?

Un sfat foarte util, după ce ai terminat licența, este să te înscrii la un program de master, deoarece vei avea mult mai multe porți deschise. De asemenea, acumulezi noi informații și experiențe de  care vei avea nevoie pe parcursul vieții. Dacă ești hotărât să profesezi într-un anumit domeniu, atunci este absolut necesar să îți aprofundezi cunoștințele pe acea filieră și să te perfecționezi. Cu cât devii mai bun în domeniul tău, cu atât vei fi mai apreciat și șansele să fii căutat vor crește.

Primul pas pentru a obține un job este întocmirea corectă a unui CV atractiv, original și care să reflecte personalitatea și calitățile tale. Cu acest CV bine structurat, aplică pentru posturile disponibile care te atrag, deoarece fiecare încercare te aduce mai aproape de succes. Trebuie să ne înarmăm cu foarte multă răbdare, să fim disciplinați și să nu ne așteptăm că o ofertă de lucru va veni următoarea zi. Ofertele pot apărea după ceva timp, de aceea nu te descuraja.

În plus, pentru a spori șansele de angajare, este necesar să înveți cum să te prezinți și cum să te comporți la un interviu:

  • Punctualitatea este foarte importantă. Angajatorul sau cel care realizează interviul are nevoie să știe că tu chiar îți dorești acel job. Dacă întârzii, acesta poate crede că ai lucruri mai importante de făcut decât să fii acolo. 
  • De asemenea, este important să ai o ținută corespunzătoare. Prima impresie contează mereu așa că, bineînțeles, în această situație și tu vrei să faci o impresie bună. 
  • Fii încântat de locul de muncă pentru care te prezinți la interviu. Este indicat să fii natural, să dai dovadă de verticalitate și să emani o energie pozitivă. Asigură-te că nu ești încordat și oferă răspunsuri concise și inteligente.

Sperăm că sfaturile noastre au fost utile pentru tine și te așteptăm în secțiunea de comentarii dacă dorești să ne adresezi mai multe întrebări legate de acest subiect!

Îți dorim succes și multe realizări pe parcursul tău profesional!

Autori

+ posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *