Uniunea Națională a Studenților din România a fost prezentă la ședința Consiliului Național al Rectorilor (CNR) din perioada 25-27 iunie, organizată la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, principala temă de discuție privind viitorul apropiat al învățământului superior din România, în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2 și cei aproape doi ani universitari de învățământ online.
UNSR, prin președintele federației @zamfirciprian, a evidențiat beneficiile unor elemente din cadrul sistemului online de învățământ, precum și dezavantajele descoperite în această perioadă, concluzionând cu importanța întoarcerii în format fizic pe băncile universităților noastre.
Societatea a cunoscut un impact negativ puternic odată cu răspândirea virusului SARS-CoV-2, însă istoria și mințile luminate ale civilizației noastre ne învață faptul că trebuie să urmărim mereu partea bună a lucrurilor. Procesul avansat în digitalizare învățământului superior a adus beneficii pentru comunitatea studenților, precum și cea a cadrelor didactice, nu doar pentru educația formală, dar și pentru educația informală, pentru educația pe termen lung și pentru majoritatea persoanelor active din instituțiile de învățământ superior.
Cu toate acestea, trebuie acordată o mare atenție la modul în care abordăm provocările și riscurile asociate unei atât de puternice transformări digitale, precum izolarea socială și o reducere a interactivității umane, prezentă cu precădere în rândul persoanelor tinere și a celor mai vulnerabile din punct de vedere psihologic.
Un element tragic se conturează în jurul momentului în care profesorii și-au pierdut autoritatea în cadrul orelor de curs online, calitatea actului didactic scăzând drastic, afectând întregul proces de dezvoltare a tinerilor studenți. Cu toate că numărul studenților prezenți a crescut semnificativ, se dovedește faptul că mare parte dintre aceștia nu erau complet atenți, astfel că nu putem vorbi de calitate în procesul didactic.
De asemenea, s-a observat un procent semnificativ de studenți cu dificultăți de concentrare, în special în promoțiile tinere, segmentul de vârstă care avea extrem de multă nevoie de un început de viață studențească în format fizic, un start care ajută la dezvoltarea personală și elimină fricile, timiditatea.
Uniunea Națională a Studenților din România reprezintă vocea studenților din România, iar aceștia spun că doresc să se întoarcă pe băncile universităților lor, alături de prieteni, profesori dragi și atmosfera completă de studenție.
Suntem conștienți de faptul că acest proces nu este posibil fără un număr semnificativ de studenți vaccinați, iar pentru acest fapt UNSR dorește să evidențieze nevoia campaniilor de vaccinare dedicate exclusiv studenților, și deopotrivă tinerilor, precum și centre de vaccinare în universități. Studenții doresc să se întoarcă la învățământul fizic din toamnă, fiind conștienți că vaccinarea este o metodă absolut necesară și suntem siguri că sentimentul este reciproc și din partea universităților.
UNSR – Conectăm idei. Construim experiențe.