Regulamentul fundațiilor de tineret

unsr-regulament-fundatii-tineret

Studenții din România salută publicarea proiectului de Regulament pentru fundațiile pentru tineret

Salutăm decizia de a publica proiectul regulamentului fundațiilor pentru tineret și consultarea tinerilor cu privire la aspectele acestuia, astfel Uniunea Națională a Studenților din România vine cu precizări legate de proiectul regulamentului de aplicare a Legii nr. 146/2002 privind regimul juridic al fundațiilor județene pentru tineret pus în consultare publică.

De-a lungul anilor tinerii nu au avut acces în conducerea fundațiilor în lipsa normelor de aplicare a legii, iar această lege trebuia sa vină cu propunerea de a schimba acest aspect.

Dar din păcate, demersurile pentru aceste reglementări au mers foarte greu, iar oficialii nu puneau pe lista de priorități acest lucru. Starea de ilegalitate trebuie să înceteze de îndată, iar această lege să fie în sfârșit respectată.

Dorim să atragem atenția asupra unor efecte benefice ale regulamentului:

  1. În primul rând, se reglementează modalitatea de organizare și funcționare a consiliului de conducere a fundațiilor pentru tineret. Consiliile de conducere vor fi compuse, potrivit legii, din trei persoane numite de consiliile județene, respectiv CGMB (Consiliul General al Municipiului București) și din două persoane alese de către organizațiile de tineret din județul respectiv.
  2. Un aspect foarte important de precizat este că la momentul numirii celor trei persoane de către consiliile județene, mandatele actualelor conduceri încetează. În realitate, încetează o stare de ilegalitate deoarece nu există în momentul de față nicio conducere a unei fundații care să fie legal constituită potrivit Legii nr. 146/2002, cu modificările și completările ulterioare.
    Totodată, în conformitate cu Legea nr. 146/2002 și Legea nr. 350/2006 în sfârșit, tinerii vor fi implicați cu adevărat în funcționarea acestor fundații pentru tineret, existând cadrul legal pentru implicarea acestora și nu unul la discreția celor care dețin ștampila fundației.
  3. Sunt reglementate aspectele referitoare la supravegherea și controlul fundațiilor pentru tineret. La nivelul fiecărui județ există sau trebuiau să existe comisii de evaluare, supraveghere și control, care se înființează prin ordin al prefectului în maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a regulamentului. Va fi efectuat un cel puțin un control anual.

Uniunea Națională a Studenților din România continuă să lupte pentru studenți și să-i informeze despre tot ce este în interesul lor. UNSR – Dezoltăm idei. Construim experiențe.

Autori

+ posts

2 thoughts on “Regulamentul fundațiilor de tineret”

  1. Pingback: Trădare de Ziua Tineretului - UNSR

  2. Pingback: Ziua Nationala a Tineretului a fost sarbatorita de acasa » Stiri Bucuresti AZI, de ultima ora ❤️ Ziarul de București ®

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *