Reguli pentru o vacanță responsabilă

În urmă cu aproximativ 5 luni am auzit pentru prima dată de ”noul” Coronavirus, iar rețelele de social media au fost inundate de știri și de materiale care te încurajau să #staiacasă pentru a-i proteja pe cei din jur și a preveni infectarea. Dar iată că a venit vara! În România, relaxarea măsurilor și încetarea stării de urgență ne-a permis să plecăm în vacanțe, mai scurte și mai aproape de casă, este adevărat. Din fericire, nici vara aceasta nu va trece fără amintiri de la mare sau cu grupul de prieteni. 

Însă nu trebuie să uităm că virusul încă continuă să facă ravagii. Analizând statisticile putem vedea clar o creștere semnificativă a cazurilor zilnice față de perioada stării de urgență.

Ce concluzii am putea trage din aceste date ? Am putea spune că restricțiile au fost necesare pentru a preveni infectarea. S-a estimat totuși că odată cu revenirea la activitățile de afară, numărul cazurilor va crește. Totuși, mulți dintre noi încă nu au conștientizat rapiditatea transmiterii acestui virus și faptul că oricine poate fi afectat.

Deși poate am reușit deja să trecem cu vederea acele luni stresante de stat în casă, care ne-au afectat pe toți, mai mult sau mai puțin, nimeni nu își dorește o reinstituire a stării de urgență. Fie că ne gândim la efectele nefaste asupra economiei, la închiderea instituțiilor de învățământ și cursurile online, sau la simplul fapt că va trebui să stăm în casă, nimeni nu își dorește ca izolarea să devină iarăși normalitatea. 

Acum poate te întrebi ”Ok, dar eu ce pot să fac?”, nimic mai ușor! Urmează aceste reguli simple:

  1. Poartă masca în spații închise, chiar dacă prietenii tăi îți spun că nu te ajută și mai mult te sufoci dacă o porți. Sigur ai dori să ai o mască pe față în momentul în care cineva strănută sau tușește în direcția ta decât să fii complet neprotejat.
  2. Ai grijă la igiena mâinilor, folosind dezinfectant după fiecare ieșire în oraș și evitând atingerea feței. 
  3. Respectă distanțarea socială prin evitarea formelor de salut care implică atingerea mâinilor, păstrarea unei distanțe de 2 m în orice spațiu în care te afli și evitarea spațiilor aglomerate, dacă este posibil.

Știm că aceste reguli nu fac parte din plăcerile vieții, dar prin respectarea lor și alegerea unei vacanțe mai aproape de casă și cu un grup mai restrâns de prieteni, suntem cu un pas mai aproape de a depăși această situație. Să fim serioși acum, e mai greu să te trezești pentru un seminar/laborator după o noapte întreagă de petrecut, decât să porți masca 10 minute în magazin.

Îți reamintim că vârsta nu este o barieră de protecție, pe cont propriu. Deși este adevărat că anumite categorii de vârstă sunt mai afectate decât altele, oricine se poate îmbolnăvi. Chiar și tu! Nu este ușor, nu este plăcut și așa mai departe, dar respectând câteva reguli simple atunci când îți planifici vacanța poți ajuta la salvarea unor vieți.

 De asemenea, știm că teoriile conspirației sunt atractive și internetul este plin de așa ziși experți care știu ei care e defapt situația. Știrile acestea și cele de tip fake-news nu fac decât să amplifice panica. Ori, în aceste momente, este foarte important să rămâi rațional, așa că  informează-te din surse sigure: datelazi.ro | stirioficiale.ro/informatii și urmărește paginile instituțiilor statului pentru informații oficiale: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății etc. 

Bucură-te de vară în siguranță!

Autori

+ posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *