Călătorie cu sens unic către nepăsare

Această călătorie a început cu gratuitatea totală, a continuat cu propunerea gratuității doar între centru universitar și domiciliu, iar în final cu 50% gratuitate pe an calendaristic. Guvernul României, în frunte cu prim-ministrul Florin Cîțu, viceprim-ministrul Dan Barna, viceprim-ministrul Kelemen Hunor, alături de liderul PNL Ludovic Orban au ales să execute economii, fără dialog, doar cu idei fixe, pe spatele studenților care se gândesc de câțiva ani dacă România mai merită o șansă.

Comunicarea nu pare să fie punctul forte al actualului Guvern al României, condus de către prim-ministrul Florin Cîțu, iar acest fapt este susținut de campania de înlăturare a unui beneficiu care a salvat buzunarele a mii de studenți români. După multiplele întâlniri cu reprezentanți ai guvernului și partidelor din coaliție, am rămas cu esența ideologiei actualului executiv – unele schimbări se fac doar pentru că puterea este nelimitată iar perspectivele celor afectați nu sunt valoroase.

În urma discuțiilor cu Partidul Social Democrat, un amendament menit să oprească eliminarea gratuității călătoriilor feroviare pentru studenți a fost depus însă rezultatele nu au fost pe măsura așteptărilor. Votul privind bugetul pe 2021, care include și eliminarea gratuității călătoriilor feroviarea cu CFR pentru studenți, a trecut iar acest fapt aduce reducere 50% pentru studenți pe an calendaristic, amendamentul depus de deputatul Florin Roman care oferea 12 călătorii gratuite dus-întors pe an universitar fiind ignorat de coaliția de guvernare PNL – USR PLUS – UDMR.

Salutăm cu încredere reformele Guvernului României, însă susținem în continuare faptul că există un număr mare de cheltuieli nejustificate în cadrul aparatului bugetar care puteau înlocui eliminarea gratuității studenților, cheltuieli care puteau menține economii mult mai consistente și populare.

Lipsa de comunicare, de care Guvernul României a dat dovadă, nu va fi uitată de către studenții români, aceasta va sta mereu pe masa de discuții, încrederea în acest executiv micșorându-se exponențial. Noi nu suntem cerșetori, nu suntem milogi, nu suntem pomanagii, suntem tinerii țării, suntem viitorul său și avem nevoie de sprijin.

Sprijinim studenții să profite de pe urma ultimelor zile de gratuitate completă, zilele următoare fiind publicată în Monitorul Oficial decizia adoptării bugetului pe 2021, iar odată cu ea, efectele ordonanței fiind aplicate.

Călătoria cu un singur sens către alte țări ne stă de foarte mult timp printre gânduri, iar ultimele decizii nu au influențat într-un mod pozitiv acest proces. Vă rugăm să nu ne dați și alte motive pentru o decizie drastică, nu ne uitați. Noi suntem aici și așteptăm reforme pozitive pentru sistemul de învățământ, bugetul anului curent pe educație nefiind satisfăcător pentru starea în care se află sistemul actual. Dorim dialog, dorim schimbare în bine!