UNSR prezentă în cadrul Adunării Consiliului Național al Rectorilor din 10 – 13 noiembrie 2022

În perioada 10 – 13 noiembrie 2022, Consiliul Național al Rectorilor s-a întrunit în cadrul Universității din Craiova pentru a discuta noile opțiuni de dezvoltare a învățământului universitar.

Reprezentanții Uniunii Naționale a Studenților din România au fost prezenți pentru a supune atenției prioritățile federației și pentru a reaminti nevoile studenților români.

Următoarele elemente au fost prezentate în cadrul întrunirii:

  1. În contextul creșterii prețului la energie, a începerii anului universitar 2022 – 2023 și a nevoii de continuitate a cursurilor după doi ani de pandemie și cursuri online, este imperios necesară creșterea subvenției pentru cămine și cantină. Astfel, studenții care nu locuiesc în centrul universitar unde studiază pot beneficia în continuare de condiții optime în campusurile universitare, cu bugete adecvate vremurilor în care trăim;
  2. Pentru a crește calitatea procesului de elaborare și implementare a proiectelor legislative din domeniul învățământului superior și al tineretului, UNSR este de părere că în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, respectiv în cadrul Ministerului Educației, este nevoie de câte un student consilier reprezentant, care să poarte vocea studenților în cele mai importante locuri și să sprijine dezvoltarea sistemului educațional și proiectele de dezvoltare din domeniul tineretului, această funcție fiind inexistentă în momentul de față;
  3. În contextul existenței a trei federații studențești principale și nevoia fiecăreia dintre ele de o voce reprezentantivă în forurile consultative din domeniul educației și tineretului, se reliefează ideea acordării unui număr egal de locuri pentru invitați în Consiliul Național al Finanțării din Învățământul Superior, Consiliului de Etică și Management Universitar și Consiliul Național de Statistică și Prognoză a Învațământului Superior. În prezent, există doar unul, respectiv două locuri de reprezentanți invitați în cadrul acestor foruri consultative.
  4. Studenții români nu se bucură de timpuri foarte fericite din punct de vedere financiar, iar acest fapt nu poate decât să aducă federațiile în situația de a cere creșterea fondului de burse acordate studenților merituoși cu scopul de a scădea rata abandonului și de a menține performanța universitară la cote înalte. UNSR susține ideea de a adapta cuantumul burselor în raport cu realitatea economică de la nivel național.

Uniunea Națională a Studenților din România este mereu atentă la nevoile studenților, prin intermediul reprezentanților săi din centrele universitare din țară și elaborează soluții propice îmbunătățirii calității în învățământul superior.