Demersuri pentru noul an universitar

Pe data de 17 August 2020, la nivelul Ministerului Educației Naționle a fost organizată o Comisie de Dialog Social pentru a discuta proiectul de Ordonanță de Urgență care va reglementa modul de susținere a cursurilor în anul universitar 2020 – 2021. Uniunea Națională a Studenților din România a fost prezentă la această discuție și s-a asigurat că fiecare decizie luată este  în concordanță cu drepturile și libertățile studenților.

Conform concluziilor la care s-a ajuns în urma discuțiilor din comisie, textul Ordonanței de Urgență specifică faptul că modalitatea de desfășurare a activității didactice ce presupune prezența fizică a studenților va fi stabilită de o hotărâre a Senatului universitar, în baza autonomiei universităților.

Variantele pentru modalitatea de desfășurare a activităților didactice sunt:

a) prezența fizică a studenților la toate activitățile didactice;

b) prezența fizică a studenților la anumite activități didactice, stabilite conform hotărârii Senatului universitar;

c) suspendarea activităților didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a studenților în instituţiile de învăţământ superior.

Reluarea activităților didactice care presupun prezența fizică a studenților se va face doar după obținerea avizului Direcției Județene de Sănătate Publică/Direcției de Sănătate Publică București, care va certifica îndeplinirea condițiilor de siguranță epidemiologică.

Uniunea Națională a Studenților din România vine cu o serie de propuneri pentru asigurarea unui an universitar fără probleme:

a) implementarea unui sistem mixt (online și offline) în anul universitar 2020-2021;

b) includerea studenților reprezentanți din consiliile de administrație și senatul fiecărei universități în grupurile de lucru care decid modul de susținere a cursurilor în anul universitar 2020 – 2021;

c) deschiderea căminelor studențești pe durata întregului an universitar 2020 – 2021, conform regulilor de igienă și distanțare socială în vigoare, pentru susținerea procesului de învățare, cât și pentru spriinirea acestora în desfășurarea diferitelor activități (majoritatea studenților sunt angajați în timpul anului universitar, iar închirierea unui spațiu de locuit reprezintă un proces foarte solicitant, consumator de timp și mult mai costisitor).

Astfel, în urma acestor discuții așteptăm aprobarea Ordonanței de Urgență și vom face tot posibilul ca reglementările acesteia să aibă în vedere intersele și nevoile studenților. La fel ca voi, și noi ne dorim să ne revedem colegii și profesorii, dar vrem să ne asigurăm că acest lucru se va desfășura în condiții de maximă siguranță.

Autori

Director Departament PR | + posts

1 thought on “Demersuri pentru noul an universitar”

  1. Cu deschiderea cămibelor este o problemă. În general în cadrul unor universități, camerele de cămin au o capacitate de până la 4 persoane, spațiul nefiind atât de incăpător pentru toți cei 4. Dacă se vor deschide căminele, plecând de la ipoteza că se vor respecta măsurile igieno-sanitare, există mari șanse să aibe loc o diminuare a capacității de găzduire a studenților, cu alte cuvinte unii vor beneficia de locuri de cămin iar alții nu. Predarea in regim offline cât și online este ofertantă însă nu și aplicabilă, deoarece în lipsa unor certitudini referitoare la capacitățile de cazare ale căminelor din cadrul universităților, mulți studenți vor prefera ca întreaga activitate să se mute in online. Părerea personală, în calitate de student ce am beneficiat de cazare la căminele universității de care aparțin ar fi ca căminele să fie deschise doar pentru studenții ce au neaparată nevoie, precum cei care au un loc de muncă iar activitatea să se mute in online.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *