Reguli pentru studenții români din UK

Ministerul Educației și Cercetării ne informează cu privire la noile reglementări privind studiile superioare în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în contextul părăsirii Uniunii Europene, la 31 decembrie perioada de tranziție ajungând la un final.

În ceea ce privește școlarizarea cetățenilor britanici în România:

  • cetățenii britanici care vor sosi în România după 31 decembrie 2020 vor intra sub incidența regulilor aplicabile cetățenilor terți în ceea ce privește condițiile de înscriere la studii, începând cu anul 2021-2022;
  • cetățenii britanici și membrii acestora de familie, beneficiari ai Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, vor fi școlarizați, în baza permisului de ședere obținut de la Inspectoratul General pentru Imigrări, în aceleași condiții ca cetățenii români. Aceste persoane trebuie să urmeze procedura IGI-MAI privind înregistrarea și obținerea dreptului de ședere pe teritoriul României. Mai multe informații sunt disponibile aici.

În ceea ce privește școlarizarea cetățenilor români în Regatul Unit, conform informațiilor furnizate de Ambasada Regatului Unit la București, pentru anul 2020-2021:

Cetățenii români care sosesc în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020:

  • sunt eligibili să se înregistreze în schema EU settlement status (EUSS) până la data de 30 iunie 2021; Mai multe informații.
  • acești cetățeni români sunt eligibili pentru taxe de școlarizare și sprijin pentru taxe, pe durata programului de studii, la fel ca și cetățenii britanici, cu condiția înregistrării în sistemul EUSS. Aceste prevederi se aplică studenților români care încep programul de studii înainte de sfărșitul lui iulie 2021.

Cetățenii români care sosesc în Regatul Unit dupa 1 ianuarie 2021 și încep programul de studii înainte de sfârșitul lunii iulie 2021:

  • vor trebui să aplice și să obțină noua viză pentru studenți;
  • sunt eligibili pentru taxe de școlarizare și sprijin pentru taxe, pe durata programului de studii, la fel ca și cetățenii britanici, cu condiția îndeplinirii cerințelor privind șederea pe teritoriul Regatului Unit, conform prevederilor noului sistem de imigrație britanic.

Cetățenii români, care sosesc în Regatul Unit după 1 ianuarie 2021 și încep cursurile dupa 1 august 2021 trebuie să aplice în prealabil pentru viza de student și nu sunt eligibili pentru taxele de școlarizare și sprijinul pentru taxe acordat cetățenilor britanici.

Mai multe informații referitoare la obținerea vizei de student sunt disponibile aici.

Autori

+ posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *