UNSR cere creșterea subvenției pentru cazarea studenților

Criza epidemiologică actuală a afectat numeroase sectoare de activitate și a impus restructurarea normelor aplicabile inclusiv în sistemul de învățământ superior, atât în ceea ce privește desfășurarea activităților academice, dar și a elementelor de ordin logistic și care contribuie la buna desfășurare a formării studenților.

Consiliul Național al Rectorilor s-a întrunit la Brașov în perioada 17-20 Septembrie 2020 cu scopul de a dezbate și a găsi soluții în vederea îmbunătățirii prezentului ordin de ministru nr. 5.487/1.494/2020, privind aprobarea măsurilor de organizare a activităţilor din sistemul de învățământ superior, în funcție de cele 3 scenarii, în noul an universitar.

            Dat fiind faptul că, odată cu începerea anului universitar 2020 – 2021, numărul locurilor de cazare în căminele puse la dispoziție de către universități s-a redus considerabil (de la cinci sau patru la două, maximum trei persoane), și, implicit, sursele de venit pe care le generau, conducerile universităților au impus mărirea costului aferent cazării.

Uniunea Națională a Studenților din România a luat atitudine, semnalând problema în cadrul Consiliuliului Național al Rectorilor și a reușit, prin reprezentantul Ciprian Zamfir – președintele federației, să obțină promisiuni privind creșterea subvenției pentru cazarea și masa studenților. Măsura vine în întâmpinarea nevoilor de finanțare ale univeristăților, fără însă a genera o creștere semnificativă a costurilor care să fie suportată de studenți. Astfel că, deși numărul de studenți care se vor caza în căminele universitare va fi redus, Ministerul Educației și Cercetării va acorda fonduri pentru ca studenții să nu resimtă o creștere considerabil mai mare a tarifului aferent cazării.

UNSR a pledat și pentru prioritizarea studenților din anul I în ceea ce privește desfășurarea cursurilor în sistem „față în față”, dat fiind faptul că aceștia trebuie să se familiarizeze cu mediul academic pentru a putea beneficia de avantajele unei pregătiri temeinice. În eventualitatea în care activitățile academie nu se pot realiza integral în săli pe care universitatea le are la dispoziție, Uniunea Națională a Studenților din România recomandă adoptarea unui sistem hibrid, în care să fie combinată susținerea cursurilor în sistem online, iar laboratoarele și / sau seminarele față în față.

Totodată, în sprijinul procesului de menținere al unor spații curate și dezinfectate, bugetul pentru materialele folosite pentru dezinfectare, dezinsecție și deratizare, astfel studenții vor fi feriți de posibilitatea contractării noului coronavirus din spațiile academice și cămine.

Ne dorim un an universitar normal în limitele posibilității, în care studenții termină cursurile, seminarele și laboratoarele în absența lacunelor teoretice și practice, precum și centre universitare în care drepturile și libertățile studenților sunt respectate și protejate.

Uniunea Națională a Studenților din România continuă să lupte pentru drepturile studenților și pentru un mediu universitar benefic lor și generațiilor care vin din urmă. UNSR – Conectăm idei. Construim experiențe.

Autori

+ posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *