HAIDEȚI SĂ CUNOAȘTEM ASOCIAȚIILE – LSAV

 Haideți să cunoaștem asociațiile din UNSR! Uniunea Națională a Studenților din România continuă CAMPANIA DE PROMOVARE A ASOCIAȚIILOR!

 Următoarea asociație care a acceptat provocarea este Liga Studenților Agronomi și Veterinari Iași!

LSAV a fost înființată în 2017, însă a avut o perioadă de stagnare în care nu prea a avut activități. Apoi, cu susținerea universității au reușit să facă schimbări, să înceapă activitățile. Mobilizarea tinerilor a fost un factor important și unul dintre obiectivele principale ale asociației. A fost și încă este necesară mobilizarea tinerilor deoarece implicarea nu mai este aceeași și se vede acest lucru de la o generație la alta.

Cu toate acestea, Liga reușește să-și mențină activitatea. Printre evenimentele pe care le organizează sau în care se implică anual putem enumera: Seara bobocului, Balul bobocilor, Împodobirea brazilor, Aprinderea luminițelor, Seri de film, Seri de jocuri, ,,Dar din dar se face RAI”, Animal Fest.

Balul bobocilor este evenimentul mult așteptat de boboci, care se organizează la nivel de universitate, iar la concursul de Miss&Mister participă câte 3 perechi de la fiecare facultate. Câștigătorii vor fi aleși de către juriul compus din cadre didactice, studenți sau persoane din afara universității.

Aprinderea luminilor festive în campusul Universității de Științele Vieții ,,Ion Ionescu de la Brad”  Iași este o acțiune în cadrul căreia studenții și cadrele didactice se bucură împreună de venirea sărbătorilor, iar colindele și mâncărurile sunt nelipsite. Această acțiune este completată de Împodobirea Brazilor. Studenții din fiecare cămin împodobesc câte un brad, cântă colinde, petrec o seară frumoasă împreună.

,,Dar din dar se face RAI” este un eveniment anul organizat cu ocazia sărbătorilor de iarnă și este reprezentat de strângerea donațiilor pentru copiii nevoiași. Studenții pot dona pachete cu jucării, haine, dulciuri, alimente neperisabile.

Animal Fest by USV Iași este deja la ediția a patra și este organizat de Universitate. Acest eveniment este format din expoziții de păsări și animale de fermă, expoziție de pisici, concurs canin, spectacol cu cai și standuri ale producătorilor locali, dar și ale facultăților din cadrul USV Iași.

Un alt obiectiv al asociației îl reprezintă promovarea Universității de Științele Vieții ,,Ion Ionescu de la Brad” Iași. O acțiune la care LSAV a contribuit anul trecut este Agronomiada. Este un eveniment organizat de universitățile cu profil agronomic din România și din Republica Moldova, universități membre ale Consorțiului USV/USAMV. În 2023, această competiție profesional-științifică și sportivă a fost găzduită de Universitatea de Științele Vieții ,,Ion Ionescu de la Brad” Iași, cu sprijinul Ligii Studenților Agronomi și Veterinari. Astfel, studenții de la universitățile partenere din Cluj-Napoca, București, Chișinău, Timișoara și Craiova au avut șansa de a face schimb de idei, de a se cunoaște și de a colabora. O altă acțiune la care liga va participa este Garden Fest by USV Iași. Anul acesta este prima ediție și are ca scop întâlnirea studenților cu antreprenori, specialiști și pasionați de horticultură și peisagistică. Astfel, profesioniștii din domeniu vor putea împărtăși experiențele lor cu studenții, aceștia putând afla ce presupune mai exact profesia de peisagist și horticultor.

În afară de evenimente, este de remarcat modalitatea de organizare. Conducerea ligii este formată, la nivel central, din președinte, vicepreședinte, secretar, administrator și coordonator Departament PR. La nivelul fiecărei facultăți, există un club a cărui conducere este formată din președinte, vicepreședinte, secretar, coordonator Resurse Umane și administrator. Cluburile au libertatea de a se organiza cum doresc.

Formată din 180-200 de voluntari, LSAV este o asociație în proces de dezvoltare, dorind să realizeze pe viitor activități, precum sesiuni de training pentru dezvoltare personală, concurs de talente, concurs de gătit, competiții sportive, teambuilding, concurs de fotografie, training pentru tinerii antreprenori etc.

De asemenea, în ceea ce privește atmosfera din Ligă, putem spune că este un amestec bine proporționat atât cu seriozitate, dar și cu glume. Voluntarii sunt serioși în timpul ședințelor, când se vorbește despre etapele de organizare a activităților, iar după finalizarea task-urilor, sunt glumeți, vorbesc între ei, se împrietenesc. Altfel spus, la ligă suntem colegi, în afara ligii suntem prieteni.

Cât despre experiența voluntarilor în asociație, cel mai bine vă lăsăm o mică povestioară…

,,Voluntar de 10, un titlu câștigat prin devotament și implicare. 

M-am înscris în Liga Studenților în anul I de facultate, nu m-aș fi gândit atunci că voi ajunge în acest punct, nici nu știam ce înseamnă să fii voluntar în Liga Studenților. Pentru mine LSAV a devenit încet, încet familia mea, pe lângă faptul că am cunoscut oameni mici și mari care mi-au influențat în bine parcursul meu, am reușit să mă descopăr pe mine. Da, asta face Liga Studenților, te ajută să te dezvolți, să crești din toate punctele de vedere fără să-ți dai seama când, să-ți impui un țel pe care să-l urmezi și cel mai important, să-ți petreci cei mai frumoși ani din viață într-un mediu studențesc frumos și plin de realizări, acum știu ce înseamnă să fii voluntar în LSAV. La momentul actual sunt în anul IV, în continuare voluntar în cadrul LSAV, sunt studentă, mamă, soție și urmează să devin inginer agronom. Încurajez toți studenții să facă un pas către voluntariat și nu vor regreta, la fel cum nici eu nu am făcut-o.”

Cum bine a spus și Cristina, Liga Studenților Agronomi și Veterinari Iași este un spațiu minunat în care poți crește ca om în societate, ca viitor specialist. Fă și tu parte din povestea noastră este motto-ul asociației și nu cred că putem găsi altul mai bun! Felicitări pentru toată activitatea voastră și pentru toate obstacolele peste care ați trecut! Aveți susținerea noastră în transmiterea ambițiilor pe care le aveți, în mobilizarea tinerilor și realizarea de lucruri minunate pentru și despre studenți.

Autori

+ posts

Writing and living.