HAIDEȚI SĂ CUNOAȘTEM ASOCIAȚIILE – ASA HGIM

Haideți să cunoaștem asociațiile din UNSR! Uniunea Națională a Studenților din România continuă CAMPANIA DE PROMOVARE A ASOCIAȚIILOR!

Următoarea asociație care a acceptat provocarea este Asociația Studenților și Absolvenților de la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului!

Am avut plăcerea de a sta de vorba cu reprezentanții ASA HGIM, care ne-au povestit despre istoria asociației, despre activitățile care-i reprezintă, dar și despre experiențele voluntarilor.

Unul dintre subiectele cele mai interesante discutate în timpul interviului a fost implicarea tinerilor. Una dintre misiunile asociației studențești este de a ambiționa tinerii să se implice într-o comunitate. De acest lucru s-a lovit și președintele ASA HGIM, Ilinca SAHLEAN, care ne povestește despre eforturile pe care le depune pentru a inspira tinerii să facă mai mult, să iasă din zona de confort: ,,Să nu le fie frică tinerilor să încerce ceva nou. Dacă-ți dorești să faci ceva cu adevărat, faci! Dacă înăuntrul tău știi că poți să faci acel lucru, fă-l atunci”.

Această ambiție a Ilincăi se poate vedea clar în povestirile coordonatorilor…

,,Pentru mine liga înseamnă prietenie. Am învățat să am încredere în mine. Chiar dacă după un eveniment am plâns deoarece credeam că nu mai pot, Ilinca m-a făcut să pot mai mult. Am observat că știu să organizez petreceri, ceea ce urma să fie o profesie pentru mine. Liga este ca o familie pentru noi, suntem ca niște frați și surori, iar Ilinca este mama noastră.” – Ștefania Raluca DĂNILĂ, responsabil Resurse Umane

,,De la începutul facultății am dorit să fac parte din asociație. Sunt o persoană sociabilă, dar niciodată nu am avut curajul să fac mai multe. Prin ligă mi-am dorit să fac mai mult. Ilinca m-a descoperit și m-a făcut să-mi dau seama că sunt bună pe partea de grafică. Am avut ajutorul Ilincăi în coordonarea unui spectacol de-al nostru din cadrul Gaudeamus.  Am mai avut evenimente împreună cu alte asociații și m-a ajutat foarte mult să mă dezvolt ca persoană. Unul dintre marile obstacole a fost cel de la Gaudeamus când Ilinca mi-a zis să urc pe scenă să vorbesc despre spectacolul pe care l-am realizat. A fost greu, dar asta e, trebuia să o fac. Liga este pentru mine ca o mini familie.” – Ana BURLACU, coordonator Grafică în ASA HGIM

,,Am fost dintotdeauna o persoană introvertită. Încă sunt o persoană introvertită, dar de la început am fost primită cu brațele deschise. Am reușit să ies din bula mea, am cunoscut oameni minunați, am participat la evenimente minunate. Din facultate nu rămâi cu notele neapărat, ci cu amintirile. Am reușit să legăm prietenii, sper, că pe viață. Pentru mine asociația este ceva special.” – Ana Maria SCÂNTEI, coordonator PR în ASA HGIM

            În plus, ASA HGIM s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și au organizat evenimente care au rămas în inimile studenților, care i-au unit și care i-au format. Dintre aceste evenimente menționăm: activități cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, Spectacolul caritabil ,,Crăciun din inimă de student”, Crosul Hidrotehnicii, FEstudIS, Festivalul Artei și Creației Studențești ,,Gaudeamus”.

            Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, asociația realizează diverse activități, care diferă de la o ediție la alta. Spre exemplu, anul trecut au organizat, în colaborare cu Apele Române, activități precum ecologizarea unui râu, jocuri interactive, dar și testarea apei. În cadrul altor ediții, s-au organizat și campanii de conștientizare privind protejarea apei sau de colectare a pet-urilor. De la an la an, fie se adăugă o nouă activitate, fie se îmbunătățește una deja făcută.

Spectacolul ,,Crăciun din inimă de student” este un eveniment caritabil prin care voluntarii din ASA HGIM doresc să ajute pe cei mai puțin norocoși. În fiecare an, ei muncesc pentru a organiza această activitate și pentru a sprijini o cauză nobilă.

Crosul Hidrotehnicii are deja patru ediții și este organizat de Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi”, în parteneriat cu Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului din Iași și ASA HGIM. Această activitate este compusă din 2 trasee, unul scurt și unul lung. Cursa scurtă este doar pentru studenții TUIAȘI și măsoară 2,4 km, iar cursa lungă este pentru toată lumea și are 5 km.

Putem spune despre voluntarii din Asociația Studenților și Absolvenților HGIM că au o ambiție demnă de invidiat. Doresc să facă o schimbare, să arate importanța voluntariatului și să formeze generațiile următoare. Într-un final, vă lăsăm aici și o parte din experiența președintelui asociației, pentru a avea o imagine de ansamblu și pentru a observa obstacolele, dar și dorința neîncetată de a face o schimbare în bine.

,,Mie mi-a plăcut dintotdeauna voluntariatul. Am pornit totul de la 0, m-am dat cu capul de pereți de o mie de ori, mi-a fost foarte greu până când am învățat să fac o activitate. Pentru mine asociația înseamnă totul, nu regret nicio secundă, m-am implicat foarte mult. Sunt mândră de parcursul asociației, de la a fi vizibilă ca asociație la a fi în topul asociațiilor care fac parte dintr-o activitate. Am preferat să ne implicăm responsabil și activ în toate activitățile comunității studențești din Iași, să învățăm cât mai multe și să ne respectăm activitățile de tradiție. Sper ca tot efortul meu să conteze pentru următoarele generații. Sper să reînviem spiritul voluntariatului.” – Ilinca SAHLEAN, președinte ASA HGIM

Autori

+ posts

Writing and living.