Toți studenții au avut, la un moment dat, acel gând ,,Cum fac să mă angajez după facultate?”. Uniunea Națională a Studenților din România în colaborare cu Mădălina Hodorog, fondatorul programelor FUTURE, te ajută să înțelegi cât mai bine procesul prin care treci până la angajare. Chiar dacă la prima vedere pare simplu, drumul către un loc de muncă, o carieră care să ți se potrivească, este tumultuos.
Acest articol este pentru tine, dragă student. Haide să începem marea aventură în piața muncii…
Construirea unui CV
În prezent, este recomandată folosirea programului Canva. CV-ul nu trebuie să fie plin de culori, ci să fie cât mai simplu și foarte bine structurat. De asemenea, este foarte importantă punerea în evidență a competențelor soft (creativitate, lucru în echipă, comunicare, leadership) și hard (cunoașterea limbilor străine, programare, atestate, lucrul în Excel). Un angajator va fi interesat de competențele hard, pe care le dobândești la facultate, dar și de competențele soft, pe care le dezvolți în cadrul activităților extracurriculare.
În cazul în care aplici pentru mai multe locuri de muncă, trebuie să realizezi câte un CV pentru fiecare funcție. De ce? Pentru că fiecare funcție este specifică și necesită anumite competențe care, cel mai probabil, nu sunt menționate în CV-ul universal.
Pregătirea pentru interviu
Interviul reprezintă alt pas important spre locul de muncă dorit. Bun, ai fost chemat la interviu, ce faci? Prima dată te documentezi. Cauți compania respectivă, ce proiecte desfășoară. Ține minte această chestiune, deoarece o să fie nevoie de ea mai târziu.
Pleci la interviu din timp, pentru a ajunge cu 15 minute mai devreme, astfel vei arăta un punct forte deja, și anume, punctualitatea.
În cadrul interviului, este esențial să dai multe exemple din experiența proprie. În situația în care ești întrebat ,,Ai luat la parte la organizarea unor proiecte?”, poți da două sau trei exemple bine construite, pentru ca angajatorul să-ți vadă clar aptitudinile.
Găsirea domeniului potrivit pentru mine
Implicarea și explorarea fac diferența. Mersul la cursuri, participarea la activitățile de voluntariat, înscrierea în diferite programe de dezvoltare profesională și personală, te fac să realizezi care este domeniul cel mai potrivit pentru tine. Bineînțeles, poți să te angajezi, să nu-ți convină și să te angajezi la altă firmă. Doar experimentând îți poți da seama.
Cel mai bine plătite domenii
Fuga după cel mai bine plătit domeniu nu are sens. Exista o perioadă în care domeniul IT era cel mai bine plătit. Mai nou, domeniul de Resurse Umane este în vogă. Lucrul după care trebuie să te ghidezi sunt propriile competențe. În funcție de ele, vei fi remunerat pe măsură.
Cunoașterea Codului Muncii
Înainte de semnarea unui contract individual de muncă, viitorul angajat trebuie să fie atent la toate elementele din contract. Valoare are înscrisul, prin urmare, ia-ți puțin timp la dispoziție, citește contractul bine și ulterior, îl semnezi, dacă este în regulă.
Când pot cere o mărire de salariu?
Dacă ai experiență în compania respectivă și ți-ai dezvoltat anumite competențe, nu este nicio problemă să ceri o mărire de salariu. Dacă ai intrat pe un loc de muncă entry level și dorești să promovezi, trebuie să arăți că ai competențele necesare. De exemplu, dacă vrei să fii lider, trebuie să arăți că ai calități, precum lucrul în echipă, organizare, comunicare.
Nu am experiență în domeniu, ce fac?
Faptul că nu ai experiență în domeniu, nu înseamnă că nu ai calitățile necesare. Competențele, de la sine, te recomandă pentru acel loc de muncă, cele soft jucând un rol foarte important.
Cum îmi găsesc locul într-o echipă?
Ieșirea din zona de confort, clar! Schimbarea mediului, a echipelor, în mod constant, te ajută să-ți dai seama ce rol ai și te redescoperi și pe tine însuți. Găsirea cât mai multor oportunități de a lucra cu persoane diferite înseamnă încă o etapă spre succes.
Cât mă ajută participarea la cursuri de formare și orientare în carieră?
Pentru o cunoaștere cât mai bună a sinelui, există numeroase programe ale Uniunii Europene. Acestea sunt gratuite pentru studenții de până în 28 de ani. Cursurile de formare și orientare în carieră sunt benefice pentru studenții care vor să se pregătească pentru piața muncii, care vor aducă plus valoare în dezvoltarea lor.
Articolul nu ar fi putut fi realizat fără susținerea Mădălinei Hodorog, care ne-a introdus în această lume fascinantă a pieței muncii și ne-a clarificat tot ceea ce presupune CV, interviu, cererea unei măriri de salariu și multe altele.
Sperăm că aceste sfaturi vă vor fi de folos pe viitor, dragi studenți!
Autori
Writing and living.