Top sfaturi pentru a trece cu brio sesiunea

Bună! Suntem deja în aprilie, probabil nici nu ți-ai dat seama cât de repede a trecut timpul, dar ne apropiem cu pași ușori spre sesiunea de vară a acestui an. Așa că ne-am decis să realizăm un articol prin care să ajutăm studenții de pretutindeni să treacă prin sesiune cu capul sus.

Sesiunea aduce atâtea emoții, ne punem tot felul de întrebări ,,Iau sfântul 5?”, ,, Ce notă îmi poate aduce o medie de care să fiu mulțumit(ă)?”, ,,Cum pot să rețin atâtea informații?”.

Școala ne învață tot felul de informații care ne rămân sau nu în cap, aici depinde de atenția fiecăruia asupra detaliilor, dar întrebarea pe care ne-am pus-o scriind acest articol este ,,Școala ne învață cum să învățăm?”. Bine, noi nu suntem specialiști în domeniul educației, dar putem spune că am căpătat o anumită experiență în procesul de învățare.

Sfaturile pe care le vom da în următoarele rânduri nu sunt pentru cei slabi care trec ca gâsca prin apă, ci mai degrabă pentru cei pentru care facultatea reprezintă un pas important, fără de care nu ar putea realiza obiectivele pe termen lung.

Haideți să începem:

  1. NU te stresezi
Stressed woman continuous line drawing 3276182 Vector Art at Vecteezy

Știm, v-am luat tare din prima, dar adevărul este că cel mai mare obstacol în procesul de învățare este să ne calmăm. Vezi mulțimea de pagini pe care le ai de învățat și deja intri într-o stare de stres amestecată cu panica, anxietatea. Din experiența personală, putem spune că cea mai bună modalitate de a te calma este să faci sport, adică să alergi, să faci exerciții acasă (există multe aplicații pe care le poți folosi), să te plimbi cu bicicleta, să-ți plimbi câinele. Desigur că după o oră de mișcare, faci un duș care te va ajuta foarte mult.  O a doua modalitate ar fi să faci curățenie. Pornești muzica, faci curat în camera în care înveți, mai eliberezi din spațiu pentru a nu te deranja vizual când înveți.  Ultima modalitate ar fi să-ți faci o gustare. Îți poți pregăti o salată de fructe sau iaurt cu musli sau cu fulgi de porumb, dar tu poți alege orice altceva rapid și ușor de preparat.

2. Îți faci un program

People Being Organised, Cliparts & Cartoons - Jing.fm

Organizarea este unul dintre cei mai importanți pași deoarece așa reușești să nu te pierzi pe drum, să știi exact ce trebuie să faci, să nu fii dezorganizat. Îți poți achiziționa o agendă, o personalizezi cum dorești, iar acolo îți notezi proiectele pe care le ai de făcut, lecțiile (numărul de lecții de învățat pe zi), dar și zilele libere în care îi dai creierului o pauză.

3. Privești învățatul ca pe un joc

Business Teamwork Cooperation , Free Transparent Clipart - ClipartKey

Când eram mai mici obișnuiam să ne facem bilețele pe care notam cuvintele în română și alegeam unul din cutie pe care-l traduceam în engleză. În cazul în care greșeam, o luam de la capăt. Alt joc pe care-l mai făceam cu colegii era să ne punem întrebări. Unul dintre noi punea întrebări din lecția respectivă, ceilalți trebuiau să apese pe un buton cât de repede puteau dacă știau răspunsul. Acum, în schimb, îți poți nuanța ideile principale și ideile secundare în culori diverse. Da, am devenit ceva mai simpliști.

4. Hidratează-te

Hydration | Eufic

Consiliul Național al Hidratării din Marea Britanie afirmă că hidratarea ajută în ,,creșterea productivității, ne ajută să fim mai stabili psihic și fizic”.

Creierele noastre sunt formate 73% din apă, prin urmare este necesară hidratarea corespunzătoare pentru a funcționa în condiții normale (ne referim la apă în mod special, nu la alte lichide).

5. Mănâncă ciocolată și nuci

15 Natural Brain Foods For Studying And Exams - 300Hours

Pe lângă faptul că ciocolata stimulează circulația sângelui, s-a dovedit că îmbunătățește funcționarea unor zone ale creierului care se ocupă de memorie și învățare.  Cel mai bun tip de ciocolată ar fi cea care conține peste 80% cacao pentru a evita astfel zahărul în exces.

De asemenea, nucile conțin o cantitate mare de acizi grași Omega 3 care menține creierul sănătos și îmbunătățește memoria.

6. Somnul

1,542 Sleep Study Illustrations & Clip Art - iStock

Chiar dacă ai obiceiul de a nu dormi multe ore înainte de un examen, nu te ajută mai deloc în procesul de învățare. Vei fi somnoros, amorțit și frazele din lecții se vor plimba prin mintea ta fără să aibă vreun sens. În plus, nu o să ai memorie pe termen lung.

Somnul îți oferă posibilitatea de a învăța și de a-ți folosi cunoștințele pentru a lua cu brio un examen și, mai departe, de a le pune în practică. Dormitul te relaxează, îi dă o pauză bine meritată creierului de a procesa informațiile învățate și de a face loc altora.

În încheiere, dorim să urăm succes la examenele ce urmează și sperăm că vei lua în seamă unul dintre cele 6 sfaturi dacă te împotmolești.

Autori

+ posts

Writing and living.