Stresul în viața studențească

Viața studenților este plină de provocări și surprize, cea mai des întâlnită fiind stresul. Componentă inevitabilă a vieții cotidiene, stresul nu „discriminează” pe nimeni, indiferent de vârstă, ocupație sau opinie. Mai mult, putem afirma că stresul este cu adevărat un fenomen curent în viața studenților, după cum o dovedește un sondaj recent cu privire la acest subiect.

            Sondajul a fost adresat unui număr de 260 de studenți și a inclus întrebări cu privire la factorii care determină un nivel ridicat al stresului, dar și întrebări care să acopere influența stresului asupra vieții personale, de zi cu zi, a studenților.

            Studenții au avut libertatea de a fi sinceri și au afirmat (în proporție de 27%) că lipsa timpului, examenele, dar și facultatea în regim online constitue factori importanți care accentuează resimțirea stresului. Mai mult, 20% dintre aceștia consideră că se confruntă cu un nivel ridicat de stres, moment în care încep să se simtă rău, iar alte 25 de procente când nu se mai pot concentra, iar în ceea ce privește influența pe care o aduc părinții la reacția lor față de stres, jumătate au afirmat că aceasta este una de natură pozitivă.

Pe de altă parte, studenții aleg metode eficiente de a gestiona situațiile stresante, precum arată și acest sondaj: 44 de procente aleg să se liniștească singuri, 24% încearcă să se detașeze de exterior și doar 4, 23% dintre aceștia se relaxează ascultând piesele preferate. În plus, cu toții suntem conștienți că stresul nu ne afectează doar pe noi, dar și pe cei din jurul nostru, deoarece situațiile stresante au puterea de a ne influența și relațiile pe care le avem cu alte persoane, precum cele familiale, colegiale, de prietenie sau din cadrul serviciului. În cele mai multe cazuri, 48% dintre studenții participanți au recunoscut că devin irascibili, iar 31 de procente aleg să se izoleze.

Cu toate acestea, în timpul pandemiei, toți oamenii au simțit o presiune mai mare decât cea cotidiană, acest lucru ducând la un nivel de stres mult mai pronunțat. Întrebați despre nivelul stresului pe care îl resimt, studenții au răspuns că pe o scară de la 1 la 5, valorile 4 și 5 sunt cele mai relevante, întrucât aceste două nivele corespund unor grupe majoritare, 26 și respectiv 47 de procente. Din această cauză, tinerii nu se simt foarte încrezători în fața situațiilor stresante, astfel că 33 la sută recunosc că, pe o scară de la 1 la 5, nivelul lor de adaptare ajunge la 3, iar 23% dintre aceștia optează pentru valoarea 2.

Cu adevărat, trăim niște vremuri foarte stresante și epuizante, dar nu trebuie să ne descurajăm. Orice problemă are propria sa rezolvare, astfel că până și aceste situații solicitante pot fi abordate diferit și pot fi atenuate. Studenții sunt încurajați să ceară sfatul, chiar ajutorul persoanelor specializate, cu scopul de a se informa și de a acționa. Cele mai întâlnite întrebări vizează stresul, cauzele dar și urmările acestuia, metode de adaptare și de atenuare a situațiilor stresante.

            Stresul poate deveni o problemă importantă la orice vârstă, deoarece suntem expuși în fața acestuia zilnic. Astfel, pentru a ne menține pe linia de plutire, trebuie să ne adaptăm și să încercăm diferite metode de a îi face față. Metodele există în număr mare și sunt diverse, astfel, le putem personaliza și le putem adapta nevoilor noastre proprii.

Autori

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *