Dezbatere pe Tema Gratuității Feroviare și a Burselor

unsr-cfr-bilete-gratuitate

Scrisoare deschisă către Guvernul României! UNSR solicită dezbatere publică pe tema gratuității feroviare și a burselor

Uniunea Națională a Studenților din România semnalează un potențial demers din partea Guvernului României, în urma declarațiilor vice-primministrului și totodată ministrului finanțelor publice, Eugen Teodorovici, care a afirmat faptul că are în vedere limitarea gratuității pentru studenți pe liniile de cale ferată și condiționarea accesului la bursele studențești.

Prin programul de guvernare, Executivul României, în urma discuțiilor cu studenții și asociațiile studențești, a oferit această facilitate prin care un student poate să beneficieze de gratuitate pe liniile feroviare dar a și mărit cuantumul burselor studențești.

Explicațiile din partea decidenților nu vizează un aspect plauzibil și un motiv clar pentru diminuarea sau eliminarea acestor facilități oferite studenților, ținând cont de faptul că Ministrul Eugen Teodorovici ne asigură că: „Sunt măsuri care nu se iau din lipsă de bani, ci măsuri care trebuie luate pentru că este logic”.

Uniunea Națională a Studenților din România consideră logică susținerea învățământului superior și promovarea mobilității între studenți, dar și susținerea financiară a acestora. Federația, prin reprezentanții săi afirmă faptul că ne confruntăm cu o serie importantă de probleme din învățământul superior precum:

  • nivelul ridicat al abandonului universitar;
  • statutul deficitar al inserției pe piața muncii;
  • inexistența corelării curriculei cu necesitatea unui loc de muncă;
  • insuficiența trecerii de la liceu către un învățământ universitar;
  • calitatea precară a condițiilor în căminele/cantinele universităților din România și a spațiilor de învățământ în cele mai multe cazuri;

Domnule Ministru,Guvernul României a dezvoltat numeroase politici educaționale pentru învățământul superior din România, dar unele dintre ele fără a avea un succes: avem Societățile Antreprenoriale Studențești care nu funcționează în universitățile din România, ați promis construcția a 33 de cămine noi studențești, iar până în prezent nu a fost finalizat nici măcar unul singur, ați spus că doriți învățământ universitar internaționalizat, dar singura internaționalizare în preocuparea unora sunt programele ERASMUS.

Considerați că excelența în învățământul superior românesc încă se mai poate face DOAR cu prezentări Power Point?Încercăm să prevenim abandonul universitar prin programele ROSE, cu bani împrumutați de la Banca Mondială, iar numărul elevilor care trec către un ciclu universitar este tot timpul sub media europeană. Astăzi afirmăm faptul că vom plafona bursele și vom elimina/diminua călătoriile gratuite pe liniile de cale ferată.

Nu aceasta este logica noastră! Uniunea Națională a Studenților din România, își dorește oprirea oricăror demersuri care ar limita transportul feroviar și reducerea burselor studenților “peste noapte”, fără o consultare publică cu actorii principali din societatea civilă. Studenții își doresc ca la conducerea acestei țării să existe oameni capabili să comunice cu tinerii, înainte de a trage concluzii și de a modifica elemente vitale din viețile lor.Studenții români nu pot accepta astfel de schimbări subite, studenții români se așteaptă la stabilitate și planuri concrete și eficiente în contextul în care România se dorește a fi o țară europeană și democrată.

Autori

+ posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *