Noi, ai nimănui

Încheiem anul 2021 cu noi rezoluții din partea Guvernului: hotărârea de a înființa noi ministere, în lipsă de alte obiective și probleme semnalate. Printre multitudinea de “nevoi” identificate, la sugestia UDMR este propusă divizarea Ministerului Tineretului și Sportului, precum și crearea unui nou cabinet, anume Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse care se consideră a fi esențial societății actuale.

Așadar, în data de 25 noiembrie s-a emis ordonanța de urgență prin care Guvernul a anunțat faptul că Ministerul Tineretului și Sportului se va separa. Prin urmare, MTS devine Ministerul Sportului, urmând ca Tineretul să facă parte din nou înființatul Minister al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care se va afla sub conducerea Gabrielei Firea. Eduard Novak, ministrul sportului, susține că această reorganizare “vine pe fondul importanței care i se recunoaște sportului”, dar și “a importanței protejării și sprijinirii famililor”. Așadar, dat fiind atenția noului minister, Tineretul, așa-zisul “viitor al țării”, cui îl lăsați?

În urma acestei divizări, MTS va transmite către noul minister partea aferentă componentei de tineret (activitățile, posturile, personalul și patrimoniul). Cu toate acestea, în ordonanța de urgență prin care au fost introduse aceste modificări administrative, precizările privind Casele de Cultură ale Studenților, Complexul Cultural Sportiv Studentesc Tei și Direcțiile Județene pentru Sport și Tineret au fost omise. Acestea vor rămâne în subordinea Ministerului Sportului cel puțin până în luna martie, în condițiile în care legatura dintre domeniul tineretului și cel al sportului este una destul de mică. Intersecția dintre cele două se rezumă la sportul cu scop recreativ și încurajarea tinerilor de a adopta un stil de viață sănătos în scopul creșterii calității vieții și dezvoltarea societății odată cu starea de sănătate fizică și mentală.

Gabriela Firea, cea care se află la conducerea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, afirma că noua coaliție de guvernare își propune mai multe măsuri legislative privind nevoile tinerilor. Printre aceste obiective se numără folosirea fondurilor europene şi bugetul de stat pentru dezvoltarea de centre de tineret fixe şi mobile, centre de agrement sau alte spaţii dedicate tinerilor. Un alt punct al programului de guvernare face referire la elaborarea unei Legi a taberelor, unde accentul este pus  pe dezvoltarea personală şi profesională a tinerilor, dar și definitivarea procesului de aprobare a Proiectului „Legea Tineretului”.

În completarea acestor decizii, apare problema financiară. Bugetul alocat Sportului și Tineretului va fi cu siguranță mai mic în urma adăugării noului minister, iar faptul că ministerul se afla deja la “limita supraviețuirii” în ultimii ani nu este o noutate.

În lumina acestor hotărâri, întrebările noastre sunt simple: Care sunt beneficiile aduse tinerilor în urma acestor acțiuni? De ce problema CCS-urilor, CCSS Tei și DJST-urilor va fi adusă în discuție abia în luna martie și nu acum? Care sunt scopurile acestor decizii având în vedere conexiunea de proporție mică dintre domeniul tineretului și cel al sportului?

Autori

+ posts