UNESCO – Biblioteca Digitală Mondială (WLD-World Digital Library)

Știm cu toții deja cât de greu trece timpul în carantină. Încet încet  începem să epuizăm toate serialele pe care ni le-am propus să le vedem și suntem în căutare de lucruri mai productive de făcut pentru a ne petrece timpul.

Prin prisma solidarității sociale ce s-a conturat în ultima vreme, în jurul lumii, muzeele au împărțit cu publicul larg platformele online prin care pot fi vizionate colecțiile de artă impresionate, Universitățile au oferit accest liber către căile de învățământ alternative. Azi, stând acasă în siguranță, poți urmări un spectacol de teatru, poți ascula operă sau chiar să citești cățile pe care anumite edituri le pun la dispozitie prin ebook-uri.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) se alătură valului de generozitate intelectuală și oferă acces către biblioteca științifică pe care o are. Ca să-ți schimbi gândurile de la valul imens de știri care nu fac decât să te afecteze moral, poți călători în spațiu și timp prin alegerea unei cărți pe placul tău. Ai explicații în șapte limbi:engleză, arabă, chineză, franceză,portugheză, rusă și spaniolă, alături de fiecare document aflat pe platformă. 

Pentru moment, biblioteca virtuală conține peste 300 de articole de referință, 25 de volume și mai bine de 70 de înregistrări video oferite de revista ‘Nature’. Cu ajutorul acestui instrument, UNESCO dorește să susțină egalitatea de șanse, mai ales pentru cei din locuri defavorizate, să amelioreze calitatea învățământului și să promoveze știința și educația .

Aici găsești cărți, fotografii, filme, înregistrări audio, hărți, ziare,jurnale și poziționarea anumitor muzee,  provenite din toate bibliotecile lumii. Pentru căutare, sunt puși la dispoziția ta 19, 147 de itemi din cele 193 de țări.

Pentu a vedea cât de interesentă este acesta bibliotecă virtuală, noi iți aducem câteva exemple de documente pe care noi le-am găsit doar la un singur click.

Un manual despre plante medicinale, considerat prima carte de artă botanică la scară completă din Japonia. Cuprinde 92 de volume, inclusiv peste 1.900 de soiuri de plante. Lucrarea conține ilustrații colorate de specii sălbatice, specii de grădină și specii importate însoțite de explicații biologice și alte informații.

Claude-Joseph Rouget de Lisle (1760-1836), un inginer al armatei franceze, a scris cuvintele și muzica „Marseillaise”, imnul național al Franței, în decursul unei singure nopți din aprilie 1792. El a intenționat ca melodia să fie folosită ca un cântec de marș de armata franceză la intrarea în Renania, după izbucnirea războiului dintre Franța și Austria și Rusia. Această înregistrare, realizată în jurul anilor 1898-1900, este una dintre cele mai vechi înregistrări ale melodiei.

Clara Lewandoske

Clara Lewandoske a fost asistentă timp de patru ani când Statele Unite au intrat în primul război mondial. Ea s-a înscris în Corpul de Asistenți al Armatei SUA (ANC) și a fost trimisă în Franța cu Forțele Expediționare Americane (AEF), unde a fost repartizată în spitale de teren unde erau tratați pacienți defigurați facial.

Când Statele Unite au intrat în Primul Război Mondial în aprilie 1917, în ANC erau 403 asistente medicale. Prezentat aici este un extras din înregistrările pe care Clara Lewandoske Hoke le-a făcut în aprilie 1971. Înregistrările prezintă o relatare vie a activității sale cu ANC, de la pregătirea de bază la revenirea în Statele Unite și la viața civilă după război. Pe website puteți asculta și alte înregistrări ale sale.

Daily Sketch, Numărul 2255, Mai 31, 1916

Daily Sketch a fost un ziar tabloid britanic, înființat la Manchester în 1909 Mulți oameni din Marea Britanie au văzut Primul Război Mondial prin prisma ziarului. Sunt prezentate 144 de numere ale Daily Sketch din 9 aprilie 1915 până la 31 mai 1916. Fiecare număr conținea, în general, știri despre luptele de pe Frontul de Vest și alte detalii ale războiului, atenția acordată răniților, eroii; informații despre activitățile familiei regale britanice; noutăți despre frontul casei; caracteristici despre familii; articole scurte despre problemele politice și sociale; desene animate și reclame. 

Navigând mai mult pe această bibliotecă virtuală, suntem siguri că vei găsii multe informați interesante și chiar utile. 

Întreaga bibliotecă o poți descoperi aici : https://www.wdl.org/en/sets/world-history/timeline/

Biblioteca este disponibilă pe întreaga durată a carantinei.

Articol redactac de Bianca Mutu – blogger UNSR

Autori

+ posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *