Ziua Mondială a Educației

Astăzi, 5 octombrie 2022, sărbătorim Ziua Mondială a Educației. Aceasta are o deosebită importanță, deoarece deschide mintea și joacă un rol vital în societățile noastre.

 Ziua Mondială a Educației are drept scop sensibilizarea cu privire la importanța rolului jucat de profesorii din întreaga lume. Responsabilitatea de a educa generațiile viitoare nu este deloc ușoară, astfel, Ziua Mondială a Educației reprezintă o oportunitate excelentă pentru a ne exprima recunoștința față de profesorii noștri, pentru toți acești oameni importanți din viețile noastre, care își dedică timpul și energia, adesea pentru un salariu foarte mic, pentru a avea un impact pozitiv asupra modului în care copiii învață, se dezvoltă și devin adulți.

,,Este plăcut să ne gândim că natura omenească va fi mai bine dezvoltată prin educație și că se poate ajunge a i se da o formă care să-i convie cu deosebire. Aceasta ne descoperă perspectiva fericirii viitoare a neamului omenesc.”. Prin acest citat, Immanuel Kant apreciază că educația contribuie la valorificarea naturii umane în folosul societății.

Profesorul a avut și va avea în continuare un rol esențial în formarea tinerilor, în desăvârșirea personalității acestora. Dacă în trecut, dascălul decidea totul cu privire la procesul instructiv-educativ, acum el trebuie să devină doar un liant în formarea tinerilor, un suport pentru dezvoltarea autonomiei și pentru formarea în spiritul responsabilității și culturii civice. Cadrul didactic nu mai este transmițător, ci a devenit facilitator, folosind dialogul și cooperarea în relația cu tinerii.

Câmpul școlar educativ modern se desfășoară între două elemente care trebuie să participe în egală măsură. Profesorul, manager și formator al procesului instructiv-educativ, și elevul/studentul, obiect și subiect al acestui proces, dobândind autonomie și formându-se în spiritul responsabilității și a culturii civice.

Ca aceste elemente să aibă succes deplin, România are nevoie de cadre didactice bine pregătite și motivate să devină modele pentru noile generații. Din cauza unor salarii mici și a modificărilor aduse asupra curriculumului în fiecare an, majoritatea cadrelor didactice reușesc cu greu să își păstreze motivația.

Rezultatele pe care cadrele didactice le obțin la examenele de titularizare reprezintă efectele clare ale acestor situații. În acest an, doar 146 de candidați au luat nota 10 la proba scrisă, în timp ce 4573 candidați au luat mai puțin de nota 5. Pentru a obține statutul de titular, un candidat trebuie să obțină nota 7, atât la proba scrisă, cât și la inspecția specială la clasă. Din promoția curentă, 45.83% dintre candițati au obținut note inițiale peste 7, procent superior cu peste 5% celui de anul trecut (40.63%). Acest fapt este imbucurator, dar tot nu este de ajuns. 

Din cauza faptului că de la an la an programa școlară este modificată, lăsându-se loc de interpretare, nu face decât să apară neclarități, motiv pentru care procesul de învățare devine mult mai dificil. În acest context, atât cadrele didactice, cât și elevii și studenții sunt derutați, deoarece nu există un model clar și concis după care să se pregătească.

De Ziua Mondială a Educației, Uniunea Națională a Studenților din România dorește să transmită cadrelor didactice ,,La multi ani!”, de acum înainte cu o lege a educației bine stabilită și lipsită de lacune și modificări aduse de la an la an. Putem considera această zi un nou început, odată cu schimbarea ministrului, prin instalarea doamnei Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației.

Pe fondul acestei zile speciale, UNSR își dorește să nu mai existe cosultări de formă, timpul alocat dezbaterilor cu studenții să fie unul îndeajuns de mare încât să se concretizeze un rezultat final, solicitările noastre să nu mai fie ignorate, iar propunerile federației să nu mai fie tratate cu superficialitate.

Text: Luca Vișoiu și Nicoleta Iliescu

Autori

+ posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *