Un plâns mut al TERREI

Motto: Azi plantezi un copac, mâine copilul numit Terra va începe să zâmbească din nou.

Când oceanele-și varsă lacrimile-n munți, iar câmpiile-și suflă macii uscați între dealuri și podișuri, atunci pământul își îndreaptă ecoul către cei în palmele cărora stă întregul viitor al generațiilor ce urmează: tinerii. Tinerii care pot șterge multe lacrimi de pe chipul Terrei, consolidând resursele inepuizabile, spre a le recicla.

Ignorat în multe cazuri, subiectul poluării se pierde, din ce în ce mai mult, în uitare, iar egoismul acaparează atât de mult societatea contemporană, atât națională, cât și globală, încât lor nu le pasă de viitorul celorlalți, ci numai de prezentul în care trăiesc; astfel, ajungându-se ca un simplu carpe diem să ignore principiile morale ale solidarității.

Suntem tineri, pe tâmpla noastră Pământul se plimbă cu vaporul, motiv pentru care trebuie urgentată conștientizarea realității că fiecare pas spre reciclare își are rădăcinile în noi. Astfel, putem recurge la o reciclare utilă, folosind reciclarea prin proiecte DIY. Iar pentru cei care au mai auzit de această metodă sau are un contur vag, putem spune doar atât: DIY e atunci când, în loc să arunci o sticlă goală pe marginea drumului, o iei acasă, o pictezi și faci o vază pentru flori din ea. DIY e doar una dintre soluțiile ce încurajează creativitatea și salvarea eficientă a planetei. Putem, de asemenea, să optăm pentru genți confecționate din reviste vechi, coșuri de gunoi din cheițele de la dozele de bere și chiar suport de creioane din creioane vechi și uzate.

Contribuția noastră la salvarea planetei poate fi realizată încă de la cele mai mici gesturi, precum înlocuirea obiectelor de plastic, cu cele de hârtie biodegradabilă ori colectarea selectivă a deșeurilor. Putem să consumăm selectiv și în cantități măsurabile alimente, întrucât agricultura industrială poluează apele, distruge habitate și dăunează sănătății oamenilor. Alte soluții care chiar ajută ar fi să ne închidem computerul noaptea, să utilizăm becuri fluorescente compacte, să folosim chibrituri, nu brichete, să donăm hainele care nu ne mai plac, să optăm pentru utilizarea panourilor solare, să folosim ambele fețe ale unei foi, să nu lăsăm apa să curgă atunci când ne spălăm pe dinți și, bineînțeles, să plantăm un copac.

Suntem viitori ingineri, doctori, mecanici, biologi, polițiști, avocați, profesori, părinți. Este esențial să ne cunoaștem limitele, pentru că noi reprezentăm ceea ce ne înconjoară, noi suntem elementul vital care mai ține conectat la aparate, pulsul planetei, ÎNCĂ. Începând de la climă, ape și păduri pe cale de dispariție, până la aerul pe care îl respirăm, suntem acum, mai mult ca oricând, responsabili de fiecare mică vietate care ne înconjoară. Suntem tineri, dar nu avem timp. Acel mâine poate fi, uneori, prea târziu. Și într-o lume în care domină egoismul, eu aleg să-mi pese de viitorul următoarelor generații și să schimb lumea! Având în vedere că trăim în aceeași societate, privește-mă în suflet, nu în ochi și spune-mi, ție îți pasă doar de tine?

Autori

+ posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *